Domaći proizvođači voća i povrća moraju se udruživati da bi postali konkurentniji

HGK
Potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić
Vrijeme održavanja: 08.11.2017.   /   Rok prijave: 06.11.2017.
Održan forum Izazovi razvoja sektora voća i povrća u RH

"Danas ćemo zajedno promišljati strukturne, organizacijske, proizvodne i ekonomske prednosti i nedostatke sektora voća i povrća za kojeg osobno držim da ima velikog potencijala za razvoj u Hrvatskoj. Nedostatna proizvodnja, niska samodostatnost, podneblje, tlo, vodni resursi, rastuća turistička potrošnja, sve to govori da imamo sjajan prostor i mogućnosti za napredak", istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, otvarajući forum Izazovi razvoja sektora voća i povrća u Republici Hrvatskoj.

"Treba li Hrvatska uvoziti voća i povrća u vrijednosti gotovo 300 milijuna eura godišnje? Mislim da je odgovor među svima nama jednoglasno - ne! Kako na raspolaganju nemamo alate kojima možemo izravno intervenirati na tržištu, jer takvi mehanizmi nisu dopušteni Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, jedini pravi put moramo tražiti u primjeni strukturnih mjera poput povećanja volumena proizvodnje, povećanja produktivnosti rada, organiziranju proizvodnje i koncentriranju ponude", kazao je Škorić, naglasivši da HGK štiti i promiče interese prvenstveno svojih članica, ali i drugih poduzetnika iz branše, što se ogleda kroz potporu nastupa na međunarodnim sajmovima kao što su Biofach, Fruit Logistic i Grüne Woche.

Okrugli_stol_800x450.JPG

Sudionici okruglog stola održanog na forumu; Izvor: HGK.

Većina domaćih proizvođača voća i povrća relativno su mali poljoprivrednici, bez kapitala za ulaganja u moderne tehnologije. Takva fragmentiranost proizvodnje nameće potrebu za udruživanjem proizvođača i boljom suradnjom s maloprodajnim lancima i prerađivačima hrane. "Stoga je nužno pružiti institucionalnu podršku organizacijama koje rade na udruživanju proizvođača jer se time postiže ekonomija razmjera u prodaji i olakšava pristup novim tehnologijama, ali i financiranju", poručila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, posebno naglasivši ulogu mladih poljoprivrednika koji moraju postati okosnica budućeg razvoja tog sektora.

"Poljoprivrednici moraju biti poduzetnici, stalno pratiti tržište i odgovarati na njegove potrebe, a ovaj forum je tu da ih inspirira i pomogne im primjerima dobre prakse. Rješenja moraju doći iz iskustva privatnog sektora, a javni sektor ih mora poduprijeti dobrim politikama", izjavila je Victoria Zinchuk, glavna savjetnica za sektor Agribusiness-a u EBRD-u.

Andriy Yarmak, predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, naglasio je kako uz turizam naši mali poljoprivrednici mogu tražiti i druge niše za pozicioniranje, poput stakleničke proizvodnje. "Morate se okrenuti boljoj promociji proizvoda i zadrugarstvu. Uz te male promjene, siguran sam da poljoprivreda u Hrvatskoj ima sjajnu budućnost", zaključio je Yarmak.

Skupna3_800x450.JPG

Uzvanici i publika foruma; Izvor: HGK.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, Marija Vučković, poručila je da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem proizvodnje od 157.000 tona povrća i 130.000 tona voća. "Možemo puno bolje i nadam se da svi zajedno nećemo čekati još godinama da te potencijale realiziramo", kazala je Vučković.

Katja Logatcheva sa Sveučilišta u Wageningenu prezentirala je prilike i ključne faktore uspješnosti hrvatskog sektora voća i povrća. Bolju horizontalnu i vertikalnu suradnju, povećanje skladišnih kapaciteta, brendiranje domaćih proizvoda i jačanje izvoza označila je kao neke od glavnih preporuka za razvoj sektora, a sve to treba pratiti jačanje poduzetništva u poljoprivredi.

Predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Jan Marinac, iznio je prijedloge za unaprjeđenje hrvatskog sektora voća i povrća. Poučen iskustvima talijanskih proizvođača iz LegaCoopa, talijanske kooperative koja okuplja 15.000 članova, istaknuo je kako je udruživanje pravi put da se domaća poljoprivreda modernizira u skladu s globalnim trendovima. "Tu poseban naglasak treba staviti na sigurnost hrane i kontrolu kvalitete", rekao je Marinac.

"Naši proizvođači svaki dan se na svojoj mikrorazini sreću s izazovima, ali sektor voća i povrća ima ogroman potencijal za rast i razvoj. Da bi bili inovativni i konkretno potrebno im je dostupnije financiranje i primjena iskustava onih koji su uspjeli", zaključila je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Forum je dio Inicijative koju su zajednički pokrenule EBRD, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a, Ministarstvo poljoprivrede RH, HGK te Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika radi pružanja potpore lokalnim proizvođačima voća i povrća, kako bi im se omogućio bolji pristup tržištu.