Objavljeno: 07. 06. 2019. , Ažurirano: 17. 06. 2019.

Predstavnici partnera na projektu OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustav jadransko-jonske regije potpisali su 7. lipnja u Ljubljani Sporazum o suradnji kojim je formalizirana uspostava OIS-AIR mreže – jedinstvenog tržišta usmjerenog na poboljšanje inovacijskoga kapaciteta i suradnje između istraživačkih institucija i poduzeća te jačanje gospodarskog rasta i konkurentnosti regije.

Mrežu čini sedam inovacijskih centara smještenih u šest država: Italiji (dva centra), Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj i Albaniji, a podupire je i platforma OIS-AIR INNOVAIR, virtualno tržište inovacija koje nudi besplatne inovacijske usluge za poduzeća, promiče suradnju istraživača i poduzeća te pruža mogućnosti financiranja u jadransko-jonskoj regiji.

Nakon potpisivanja sporazuma, Mreža započinje s aktivnostima radi razvoja konkurentnog i atraktivnoga transregionalnog inovacijskog sustava. Usluge se usredotočuju na prijenos znanja, B2B i B2R suradnju te povezivanje, brzu pomoć u izradi prototipova, mentorstvo i druge usluge potrebne za poboljšanje inovacijskih kapaciteta i suradnju istraživačkih institucija i MSP-ova na transregionalnoj razini. „Ovako OIS-AIR hub želi postati referentni alat za suradnju na području inovacija u cijelom programskom području“, rekao je Matej Cerar, direktor Tehnološkog parka Ljubljana, jednog od projektnih partnera.

Prijavom na platformu INNOVAIR istraživačke institucije i tvrtke mogu objavljivati rezultate istraživanja, tehnološke potrebe i tražiti potencijalna partnerstva.

Podupirući ovu vrstu suradnje, OIS-AIR mreža također pruža financijsku potporu najboljim inovativnim projektima koje zajednički razvijaju istraživački instituti i MSP-ovi jadransko-jonske regije. Putem OIS-AIR Proof of Concept poziva OIS-AIR mreža podupire realizaciju 10 razvojnih projekata iz područja transporta i mobilnosti, energije i okoliša te agro-bioekonomije putem inovacijskih vaučera u vrijednosti od 18.500 eura.

Za prijavu na poziv, istraživački instituti i mala i srednja poduzeća trebaju se registrirati na platformi INNOVAIR kojoj je cilj pružiti potporu interakciji poduzeća, poduzetnika i istraživača u jadransko-jonskoj regiji.

Mreža OIS-AIR-a jest fleksibilna i otvorena novim dionicima inovacijskog ekosustava u jadransko-jonskoj regiji, aktivnim dionicima u području istraživanja i tehnologija, poput tehnoloških parkova, javnih i privatnih istraživačkih institucija, sveučilišta, potpornih institucija, inkubatora, akceleratora i slično.

 Innovation cartellini OIS-AIR 860x430.jpg

 O projektu

Projekt OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustav jadransko-jonske regije financira se iz programa Europske unije INTERREG Adrion. Cilj je uspostaviti jedinstveno tržište za tehnologije i inovacije koje uključuje relevantne dionike iz različitih sektora jadransko-jonske regije, od istraživačkih institucija do malih i srednjih poduzeća te javne uprave. Partneri na projektu su: Znanstveni park AREA Trst, Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska gospodarska komora, Znanstveno-tehnološki park Beograd, Centar za istraživanje i tehnologiju Grčke, Sveučilište Basilicata iz Italije te Ministarstvo financija i gospodarstva Albanije.