Vrijeme održavanja: 13.03.2018.

Objavljeno: 19. 03. 2018. , Ažurirano: 20. 03. 2018.

U Županijskoj komori Rijeka su u povodu Svjetskog i Europskog tjedna novca održana predavanja radi podizanja financijske pismenosti, kojima je prisustvovao 51 učenik završnih razreda iz osam srednjih škola Primorsko-goranske županije.

Edukaciji u ŽK Rijeka prisustvovali su učenici Elektroindustrijske i obrtničke škola, Graditeljske škola za industriju i obrt, Medicinske škole, Ekonomske škole Mije Mirkovića te Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke, Hotelijersko-turističke škole i Ugostiteljske škole iz Opatije te Srednje škole Delnice. U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca, kojim se edukacijama potiče financijska pismenost mladih, osim hrvatskih učenika, sudjeluju ovog tjedna ukupno 6,2 milijuna učenika iz 137 zemalja svijeta.

Aleksandra Bojanić iz Hanfe prikazala je rezultate ankete ispitivanja financijske pismenosti koja je pokazala da su mladi od 18 do 25 godina najmanje upoznati s financijskim temama i financijskom pismenošću. Od ukupno 21 boda, hrvatski su građani u prosjeku osvojili samo 11,7 bodova.

 

HGK, Edukacija financijska pismenost -Predavaci i ucenici srednjih skola sudionici.jpg

Maturanti srednjih škola u ŽK Rijeka na edukaciji o financijskoj pismenosti; Izvor: HGK.

Ivana Datković iz Erste&Steiermärkische Bank u Rijeci je na upravljanju osobnim financijama pojasnila učenicima važnost financijskog planiranja i odgovornog upravljanja novcem.

Kristijan Kardum iz Grawe Hrvatska obradio je temu osiguranja kao usluge koja pruža ekonomsku zaštitu u raznim neizvjesnim događajima pri kojima se ishod može razlikovati od očekivanja.

Marko Bogdan iz InterCapital Asset Managementa približio je učenicima vrste investicijskih fondova te njihova načela rada i disperziju ulaganja s obzirom na razinu rizičnosti ulaganja.

Predavanja su bila interaktivna te su učenici za točne odgovore na financijska pitanja nagrađeni prigodnim majicama i edukativnim kviz-igricama.

Prezentacije sa predavanja možete pronaći u rubrici Prateći dokumenti.