Vijeću poslali pet preporuka za Europu kao digitalnu silu

Objavljeno: 19. 02. 2020. , Ažurirano: 25. 02. 2020.

Predstavnici europskoga digitalnog sektora traže povećanje EU proračuna za digitalnu transformaciju s 3 na 10 posto i poručuju da se čelnici Unije moraju odlučiti hoće li se okrenuti ulaganju u industrije budućnosti ili žele ostati u prošlosti.

Uoči izvanrednog Europskog vijeća 20. veljače na kojem će se raspravljati o budžetu EU-a generalna direktorica udruženja DigitalEurope Cecilia Bonefeld-Dahl je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i nacionalnim čelnicima poručila da digitalne tvrtke rastu dva i pol puta brže od ne-digitalnih tvrtki. „Usprkos tomu samo 3 posto predloženog EU proračuna posvećeno je digitalnoj transformaciji našeg društva. Taj bi iznos trebao biti 10 posto ako se želimo ozbiljno baviti uvođenjem Europe u digitalno doba, od čega bi polovica tog iznosa trebala biti usmjerena na uvođenje novih tehnologija“, naglasila je, dodavši kako ne traže povećanje europskoga proračuna, već raspodjelu novca u ona područja koja mogu pružiti najveći doprinos našem budućem prosperitetu.

„Natprosječni podaci za hrvatsku IT industriju govore u prilog većim ulaganjima u digitalne tehnologije. Najveći doprinos ova grana gospodarstva donosi dodanom vrijednošću koju generira te izvozom. Prosječna mjesečna neto plaća u IT industrije i za 45 posto je viša od prosjeka,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Udruženje DigitalEurope donijelo je i pet preporuka za pretvaranje Europe u digitalnu silu. Potrebno je povećati udio potrošnje EU proračuna za digitalnu transformaciju na 10 posto s postojećih 3 posto, značajno proširiti program Digital Europe s 9,2 milijarde eura na 25 milijardi eura, integrirati digitalizaciju preko okvirnog programa Horizon Europe, odrediti posebna ulaganja u digitalne inovacije iz drugih programa financiranja poput Zajedničke poljoprivredne politike ili Kohezijske politike te povećati ukupna sredstva za istraživanje i razvoj s 2 posto na 3 posto BDP-a EU.

Također napominju da bi umjetna inteligencija mogla pridonijeti s 3,6 trilijuna eura gospodarskom rastu Europe do 2030., ali i da trenutno SAD ulažu četiri puta više nego EU, a Kina ulaže dvostruko više. Digitalizirane industrije mogle bi podržati i 20-postotno smanjenje globalnih emisija CO2.

Udruženje DigitalEurope predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi i zalaže se za regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućava napredak digitalnim tehnologijama. Članstvo im čini 35.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europu, među njima je 69 globalnih lidera te 40 nacionalnih trgovinskih udruga iz cijele Europe. Predstavnica hrvatskoga gospodarstva u udruženju je Hrvatska gospodarska komora.