Izvor: pixabay

Europska komisija ulaže 3 milijarde eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija


Objavljeno: 03. 11. 2022. , Ažurirano: 03. 11. 2022.


Riječ je o ulaganjima u sklopu plana REPowerEU radi energetske neovisnosti Europe o ruskim fosilnim gorivima.

Europska komisija objavila je treći poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda EU-a. S obzirom na to da se proračun udvostručio na tri milijarde eura zahvaljujući povećanim prihodima od prodaje emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS), ovim pozivom za velike projekte za 2022. potaknut će se uvođenje industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe.

S posebnim naglaskom na prioritete plana REPowerEU, pozivom će se pružiti dodatna potpora za okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima. 

"Danas više nego ikad prije moramo poticati inovacije i proširiti tehnološka rješenja za borbu protiv klimatske krize i energetsku suverenost Europe. Što brže to učinimo, brže ćemo postati imuni na ruske energetske ucjene. Tim novim pozivom u iznosu od 3 milijarde eura iz inovacijskog fonda EU-a poduprijet će se još više projekata u području čistih tehnologija, ubrzati zamjena fosilnih goriva u industrijama koje je teško dekarbonizirati i ubrzati uvođenje vodika iz obnovljivih izvora na tržište EU-a", rekao je izvršni potpredsjednik EK  Frans Timmermans.

Poziv je otvoren do 16. ožujka 2023 za projekte u državama članicama EU-a, Islandu i Norveškoj.

Financirat će se projekti dekarbonizacije, inovativna elektrifikacija i primjena vodika u industriji, proizvodnja čistih tehnologija i pilot-projekti srednje veličine.

 Više informacija možete pronaći ovdje.