Vrijeme održavanja: 10.12.2020. - 20.12.2020.

Održan novi krug online razgovora u sklopu projekta Go Global – Go Virtual

Objavljeno: 10. 12. 2020. , Ažurirano: 10. 12. 2020.

Hrvatska gospodarska komora nastavlja sa svojim projektom Go Global – Go Virtual, a u ovom krugu su održani online sastanci između njemačkih i hrvatskih tvrtki.

"Njemačka je tradicionalno vrlo važno tržište za Hrvatsku, stoga ne čudi da se više od 250 hrvatskih tvrtki prijavilo za razgovore s njemačkim tvrtkama. Cilj je daljnje povezivanje hrvatske i njemačke poslovne zajednice jer, iako je Njemačka naš najvažniji vanjskotrgovinski partner, postoji značajan prostor za poboljšanje i intenziviranje gospodarskih odnosa, posebno na polju inovativnih tehnologija", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako su naše tvrtke također zainteresirane za suradnju u automobilskoj, automatizacijskoj, električnoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji, kao i u uslužnom sektoru.

"Posebno je velik potencijal u zdravstvenim industrijama, s naglaskom na farmaceutske i medicinske proizvode te proizvode povezane sa suzbijanjem pandemije. Hrvatske tvrtke imaju dugogodišnje iskustvo u poslovanju s njemačkim partnerima, a zbog situacije s pandemijom vjerujemo da će virtualna platforma Go Global – Go Virtual pomoći u prevladavanju trenutnih ograničenja", poručio je Burilović.

Veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Robert Klinke kazao je da je pandemija ozbiljno poljuljala svjetsko gospodarstvo i promijenila način na koji gledamo globalizaciju. "Europske institucije donijele su mjere kojima se balansira između zaštite zdravlja ljudi i očuvanja ekonomskih aktivnosti, a sve su države donijele mjere financijske pomoći poduzetnicima. EU sredstva usmjerena su na razvoj sektora koji će pomoći oporavku gospodarstva, a tu svoju ulogu imaju i naše tvrtke. Ta sredstva otvaraju vrata novim projektima i partnerstvima između hrvatskih i njemačkih tvrtki. Iskoristimo tu šansu za dodatno poboljšanje naše suradnje i poslovnih odnosa", izjavio je Klinke, a njegov stav dijeli i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota koji smatra da je sada pravi trenutak za povezivanje naših biznismena.

"Uvjeren sam da je ova pandemija prilika za naša gospodarstva, da produbimo suradnju u području industrije, poljoprivrede, turizma i zaštite okoliša. Također želimo potaknuti suradnju na području sajmova", apostrofirao je Bakota.

"Međunarodna trgovina od vitalnog je značaja za ekonomije svih zemalja, a to je poseban izazov za mala i srednja poduzeća. Zato je naša misija da im pružimo profesionalnu pomoć u networkingu, olakšamo im inoviranje i međunarodni rast. Nadam se da će neke kontakte i partnerstva ostvariti i danas”, rekao je Reinhold von Ungern-Sternberg iz Njemačkoga udruženja srednjeg poduzetništva (BVMW).

Pogledajte uvodno obraćanje predsjednika HGK Luke Burilovića sudionicima: