Europska komisija: građevni otpad ne smije ostati neiskorišten resurs

HGK
Wojicech Klimek, predstavnik Europske komisije pri istraživačkom programu FP7
Predstavljen protokol EU-a za gospodarenje građevnim otpadom

''Građevni i otpad od rušenja prijetnja je okolišu i ozbiljan izazov za EU. Svake godine nastaju dvije tone tog otpada po stanovniku Europe. Kako bi se ta gomila otpada pretvorila u ekonomsku i socijalnu priliku, Europska komisija izradila je Protokol EU-a za gospodarenje građevnim otpadom i otpadom od rušenja", izjavio je Wojicech Klimek, predstavnik Europske komisije pri istraživačkom programu FP7 prilikom predstavljanja spomenutog Protokol EU-a za gospodarenje građevnim otpadom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori na Konferenciji o gospodarenju građevnim otpadom i otpadom od rušenja, koja je okupila zainteresirane dionike iz akademske zajednice, nadležnih institucija, realnog sektora, kao i stručnjake iz područja gospodarenja građevnim otpadom.

Skupna3_800x450.JPG

Sudionici predstavljanja Protokola EU-a za gospodarenje građevnim otpadom i otpadom od rušenja; Izvor: HGK.

"Stvari za sada, s velikom količinom građevnog otpada ne samo da izgledaju loše i ružno, nego je riječ o resursima koje nismo iskoristili. Protokol treba pomoći da se otpad koristi, a dobra kvaliteta materijala koji se koristi u građevinarstvu donosi povjerenje i stvara povećanu potražnju na tržištu za takvim materijalima, nakon koje će slijediti i povećana proizvodnja, odnosno reciklaža", ističe Klimek.

''Svaki sustav gospodarenja posebnom kategorijom otpada ima svojih specifičnosti pa tako i sustav gospodarenja građevnim otpadom. HGK će se svojim aktivnostima zalagati za unapređivanje sustava, njegovu nadogradnju i što bolju implementaciju s ciljem usklađivanja aktivnosti svih dionika u lancu postupanja s građevnim otpadom, od akademske zajednice, proizvođača materijala, građevinskih poduzeća, do sakupljača i reciklažera'', smatra Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK.

KatarinaSikavica_800x450.JPG

Katarina Sikavica, pomoćnica direktora Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK; Izvor: HGK.

"Građevni je otpad u većini slučajeva bezopasan i može ga se lako reciklirati.", ističe Katarina Sikavica, pomoćnica direktora Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK. "Osim velike mogućnosti za njegovu uporabu, on povezuje niz djelatnosti u gospodarstvu. Upravo se dionici u ovom društvu moraju nužno povezati kako bi zajednički djelovali i omogućili veću iskoristivost ovog otpada te doveli do održivog upravljanja ovim važnim gospodarskim resursom.", smatra Sikavica.

Tonćika Jarak iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističe da postoji jasan zakonodavni okvir kroz Zakon o održivom gospodarenju otpadom. "Prema procjenama u 2015. godini proizvedeno je oko 1,2 milijuna tona građevnog materijala, od kojeg je dobar dio moguće reciklirati. Izdano je 250 valjanih dozvola za uporabu otpada, a sedam tvrtki imalo je dozvolu za njegovo recikliranje. Godinu ranije proizvelo se nešto manje građevnog otpada, oko 200 kilograma po stanovniku, što je znatno manje od europskog prosjeka od 940 kilograma po stanovniku. Da bismo mogli iskoristiti građevni otpad, moramo prirediti akcijski plan za njegovo korištenje te izgraditi i opremiti reciklažna dvorišta kako bi ti proizvodi mogli biti ponovno upotrijebljeni.", zaključuje Tonćika Jarak.