Published: 29. 06. 2017. , Updated: 30. 06. 2017.

Date: 29.06.2017.


Jučer je u dubrovačkom parku na Pločama otkrivena spomen ploča bugarskom caru Ivanu Asenu ll. i njegovoj Dubrovačkoj povelji iz 1230. godine kojom je, prvi put u povijesti, dubrovačkim trgovcima osiguran slobodan boravak i mogućnost trgovanja na bugarskom teritoriju. Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj iniciralo je postavljanje spomen ploče replike Dubrovačke povelje još 2016. godine, a s ciljem odavanja počasti i ostavljanja trajne uspomene na djelo bugarskog vladara za građane Dubrovnika i hrvatske državljane. Otkrivanje ove spomen ploče, kao simbola slobodne trgovine među građanima dviju zemalja, od iznimne je važnosti za demonstraciju dubokih povijesnih veza, a koje se u današnje vrijeme razvijaju u zajedničkom europskom kontekstu.

Predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov istaknuo je kako veze između dviju zemalja sežu u davnu prošlost, a u današnje vrijeme se dodatno produbljuju. “Posebno bih želio istaknuti ulomak iz Povelje cara Ivana Asena ll. u kojem stoji kako je onaj tko naudi dubrovačkim trgovcima, njegov osobni neprijatelj. Spomen ploča, koju danas otvaramo zalog je prijateljstva i u budućnosti.”

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj govorila je o trgovinskim i turističkim odnosima dviju zemalja, naglašavajući da je unatoč trenutno nedostatnim gospodarskim odnosima Bugarska jedno od tržišta s dobrim potencijalima za plasman hrvatskih proizvoda. “Otkrivanje spomen ploče Dubrovačke povelje, koja je simbol povijesno uspješnih političkih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje, od iznimne je važnosti za produbljivanje budućih gospodarskih i političkih odnosa.  Snažni povijesni odnosi preduvjet su za stvaranja još snažnijeg partnerstva u smislu stabilnosti, mira i prosperiteta u našoj regiji i šire.“

Ceremoniji otkrivanja spomen ploče prisustvovali su, osim predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov, ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva, ministrica za presjedanje Bugarske Vijećem Europske unije 2018. Lilyana Pavlova, veleposlanica Republike Bugarske Tanya Dimitrova, gradonačelnk Grada Dubrovnika i izaslanik hrvatskog Premijera Mato Franković, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku i izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze i izaslanica predsjednika HGK Mirjana Čagalj, predsjednica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić te brojni drugi uglednici i gosti.