Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK
Izvor: HGK

Izvoz vina porastao 22 posto


Objavljeno: 11. 02. 2019. , Ažurirano: 11. 02. 2019.


En Primeur: Prošlogodišnja berba rezultirala tipičnom malvazijom

Više od šezdeset proizvođača malvazija, dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske i žlahtine, predstavili su novu berbu na osmom En Primeuru koji se održava u zagrebačkom hotelu Esplanade u suorganizaciji HGK i Udruge Vinistra. Ugostitelji, sommelieri, vlasnici vinoteka, distributeri, hotelijeri i vinski kritičari na jednoj od najatraktivnijih vinskih manifestacija do 19 sati imaju priliku kušati vina u ranoj fazi.

grupna1 860x573.jpg

Predstavljanje nove berbe na osmom En Primeuru koji se održava u zagrebačkom hotelu Esplanade; Izvor: HGK.

"Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina u 2018. godini porastao je za više od 22 posto u prvih 11 mjeseci, u odnosu na prethodnu godinu, u segmentu vina više cjenovne kategorije – pjenušaca i vina u bocama. Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i identitetu Hrvatske. Često govorimo kako treba brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju, i produljiti turističku sezonu, u čemu upravo Istra može poslužiti kao uzor',' rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju, nadodavši da će HGK i dalje kroz Udruženje vinarstva HGK i pomoću nacionalnoga brenda koji smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice.

grupna 860x484.jpg

Vinari okupljeni na En Primeuru s potpredsjednikom HGK Kovačevićem (drugi s lijeva na fotografiji); Izvor: HGK.

Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a 2018. je dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, izdašniju što se količine tiče te meteorološki povoljnu, stoga danas imamo priliku kušati tipične malvazije s izraženom voćnošću i svježinom te punim tijelom", kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre.

"Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre", dodao je Benvenuti.