Objavljeno: 13. 10. 2020. , Ažurirano: 14. 10. 2020.

Počinju se vidjeti rezultati dvogodišnjeg truda članica udruge DIGITALEUROPE po pitanju razvoja umjetne inteligencije. Nakon komunikacije s veleposlanstvima i Europskim parlamentom, članaka u tisku 12 zemalja i razgovora u gotovo svim državama članicama Europske unije, DIGITALEUROPE, s kojom više godina surađuje Hrvatska gospodarska komora, uspjela je pripremiti prijedloge Europskoj komisiji s potpisom 14 ministara država članica.

U prilogu je pismo 14 ministara digitalnih medija država članica upućeno Europskoj komisiji uoči sastanka Vijeća 15. listopada.

Naglašava potrebu za pojačavanjem umjetne inteligencije, umjesto reguliranja, i korištenjem umjetne inteligencije za poboljšanje oporavka i konkurentnosti. Potiče upotrebu postojećih propisa i razmatra samo nova pravila koja se temelje na proporcionalnom pristupu s dokazima i procjenom rizika. Visokorizične AI aplikacije bit će samo iznimka, a ne pravilo. Komisija bi umjesto toga trebala poticati upotrebu pouzdane umjetne inteligencije putem "mekog" zakona i dobrovoljnih alata, poput označavanja.