Objavljeno: 10. 05. 2020. , Ažurirano: 11. 05. 2020.

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u zoološkim vrtovima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika te se pridržavati sljedećih mjera:

15 posjetitelja na 100 m² u unutarnjem prostoru zoološkog vrta. Maksimalan broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenom dijelu prostora u zoološkom vrtu ovisi o neto površini. Najveći broj posjetitelja koji može istovremeno boraviti u zoološkom vrtu u unutarnjem prostoru je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7, što je 15 posjetitelja na 100 m² neto površine. Ako je teško odrediti neto površinu, može se najveći broj posjetitelja koji istovremeno smiju biti u zoološkom vrtu izračunati tako da se bruto površina podijeli s 15. Nakon što uđe maksimalno dopušten broj posjetitelja, daljnji su ulasci mogući tek kad netko od posjetitelja iziđe, tj. na jednog koji iziđe, jedan može ući. U parkovima prirode i nacionalnim parkovima nema ograničenja za broj posjetitelja.

Ograničen broj ulaznica i održavanje fizičke distance. Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj ulaznica koji odgovara najvećem broju posjetitelja koji mogu istodobno biti u zoološkom vrtu te da se ulazak regulira tako da sljedeći posjetitelj može ući tek kad netko iz prethodne skupine posjetitelja napusti prostor zoološkog vrta. Tijekom boravka u zoološkom vrtu posjetitelji se moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 m u odnosu na druge posjetitelje izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine.

Posebna pravila za nacionalne parkove i parkove prirode. U nacionalnim parkovima i parkovima prirode preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka ako je moguće, izuzev ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iste obitelji ili iste skupine održavaju razmak od 1,5 m tijekom boravka na otvorenom.

Maske za lice i fizička distanca za osoblje u kontaktu s kupcima. Prodajno i uslužno osoblje i vodiči u zatvorenim prostorima, koji dolaze u kontakt licem u lice s kupcima dužni su nositi maske za lice i pridržavati se mjera fizičkog distanciranja. Pri interakciji s kupcem/posjetiteljem osoblje treba koristiti masku za lice koja obavezno prekriva i nos i usta. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Ako je moguće, treba osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca pri izdavanju robe i plaćanja robe. Između naplate i posluživanja, zaposlenik mora dezinficirati ruke. Preporučuje se, ako je moguće, da se ugradi zaštitna pregrada na mjestu posluživanja odnosno na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Ako ju je potrebno postaviti, pregrada mora biti napravljena od materijala otpornog na dezinficijense. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Minimalni kontakt među djelatnicima različitih smjena. Ako je moguće, treba organizirati rad dvokratno tako da između prve i druge smjene bude barem jedan sat pauze, što će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Površine se dezinficiraju brisanjem dezinficijensom koji ima virucidno djelovanje.

Higijena ruku i dezinfekcija dodirnih površina. Potrebno je osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju. Na ulazu u trgovinu ili drugi objekt unutar zoološkog vrta, nacionalnog parka ili parka prirode treba kupcima biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i rubove vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju treba kontinuirano brisati dezinficijensom koji ima virucidno djelovanje.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature osoblja. Osoblje treba svakodnevno, prije dolaska na posao, nadzirati svoje zdravstveno stanje mjerenjem vlastite tjelesne temperature. Ako je ona u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Ograničen broj posjetitelja u restoranima i kafićima. Broj posjetitelja u restoranima i kafićima smještenim u unutarnjem prostoru nacionalnog parka ili parka prirode ili zoološkog vrta potrebno je ograničiti tako da se poštuje fizički razmak od najmanje 1,5 m među posjetiteljima i pri naručivanju i pri sjedenju.

Trgovine i ugostiteljski objekti. Navedeni objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zoološkim vrtovima trebaju raditi u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i postojećim preporukama za te djelatnosti izvan trgovačkog centra. Upute za rad trgovina dostupne su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke-za-sprečavanje-infekcije-u-trgovinama-koje-započinju-s-radom-u-okviru-postupnog-ublažavanja-restrikcija-vezanih-za-COVID-19.pdf. Upute za ugostiteljske objekte dostupne su na mrežnoj stranici HZJZ-a: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke-za-rad-ugostiteljskih-objekata-1.pdf