Objavljeno: 15. 09. 2016. , Ažurirano: 21. 09. 2016.

Vrijeme održavanja: 15.09.2016.


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 15. rujna u Županijskoj komori Sisak, dodijeljene su plakete „Zlatna kuna“ najuspješnijim trgovačkim društvima na području Sisačko-moslavačke županije.

Uz gospodarstvenike, sjednici pod predsjedanjem predsjednika ŽK Sisak Borisa Mesarića prisustvovali su i zamjenici sisačko-moslavačkog župana  Anita Sinjeri-Ibrišević i Marin Piletić te predstavnici gradova i općina.

Zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore dodijeljene su najuspješnijim tvrtkama, kako za kontinuitet gospodarskog djelovanja tako i za poslovne rezultate ostvarene u 2015. godini, i to u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, zatim Kristalna plaketa te jubilarne nagrade. Prema odluci Gospodarskog vijeća Županijska komora Sisak dodijelila je tvrtkama s područja županije, koje ove godine obilježavaju 20, 25 i 30 godina djelovanja, posebno priznanje za kontinuirano poslovanje na području ŽK Sisak.

Predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić čestitao je ne samo dobitnicima plaketa već svim poduzetnicima u županiji, koji su poslovali s dobiti. Kazao je kako bi ove nagrade trebale biti poticaj za oživljavanje gospodarstva, s obzirom da je došlo vrijeme optimizma: „Ne samo da raste BDP , nego se počelo intenzivno govoriti o oživljavanju proizvodnje, o oživljavanju tržišta. Znamo da raste inozemna potražnja, znači da naš izvoz raste. Domaća potražnja isto tako raste, odnosno potrošnja, a novim mjerama, koje su barem u najavi, mislim da će sve dobiti još jedan veći zamah. Još kad bi povećali broj domaćih proizvoda u turističkoj ponudi, bilo bi još bolje“, rekao je Mesarić, dodajući kako naša županija, koja je proizvodno i izvozno orijentirana, bilježi dobre rezultate u izvozu.

„Kutinska Petrokemija je četvrti izvoznik u državi. Naši poduzetnici su u 2015. godini dobro poslovali, ostvarili smo devizni suficit od 250 milijuna eura. U 2014. ostvaren je negativan konsolidirani financijski rezultat od 420 milijuna kuna dok je u prošloj godini ostvaren pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 20 milijuna kuna. Također, od 1819 poduzetnika većina je poslovala s dobiti“, zaključio je Mesarić.

Čak tri godine zaredom glinska je Vivera d.o.o. bila najuspješnije trgovačko društvo u kategoriji srednjih trgovačkih društava te je ove godine osvojila plaketu Kristalne kune. Bave se proizvodnjom i prodajom cerealnih i mliječnih dječjih kašica.

Poduzeće Mlin i pekare d.o.o. dobitnik je zlatne plakete u kategoriji velikih trgovačkih društava u 2015. godini. Direktorica Mlina i pekara Vesna Butorac kazala je kako je veliko priznanje i čast biti najuspješniji među velikima u županiji. Zahvalila se tom prilikom djelatnicima i svim kupcima njihovih proizvoda , kao i Gospodarskoj komori jer ih je prepoznala kao uspješnog poduzetnika. „I dalje ćemo nastojati poslovati u tom smjeru, općenito trudimo se dati svoj doprinos u ovoj teškoj situaciji u našoj Županiji i u državi općenito. Želimo utjecati na to da novim zapošljavanjem zaustavimo mlade, da se zaustavi odljev mozgova i vrijednih hrvatskih ruku, i da tako damo doprinos svojoj domovini“, zaključila je Butorac istaknuvši kako su ovu nagradu dočekali s više od 1200 zaposlenih i više od 280 trgovina te najavila skoro proširenje poslovanja.

U kategoriji najuspješnijih srednjih trgovačkih društava na području Sisačko-moslavačke županije, zlatnu plaketu dobio je PPS Majur d.o.o. iz Majura. Mladen Galeković, vlasnik i prokurist tvrtke, koja se bavi proizvodnjom gotovih parketa i podova i koja u drvnoj industriji ima tradiciju već 60-ak godina, istaknuo je kako su prije 12 godina započeli proizvodnju u ovoj županiji, u Majuru. „Odlučili smo da uđemo i u ovaj kraj, da pomognemo pri zapošljavanju, jer smo vjerovali da možemo zaposliti, da možemo potaknuti pravu proizvodnju, a ne piljenje trupaca i izvoz. Mi finaliziramo proizvod i dajemo toj sirovini dodanu vrijednost. Tvrtka zapošljava stotinjak ljudi, a prošle godine ostvarili smo desetak milijuna kuna dobiti“.

U konkurenciji za najuspješnije malo trgovačko društvo nagradu je osvojila novljanska tvrtka Korina proizvodnja d.o.o. Tvrtka se bavi ratarsko-stočarskom proizvodnjom te proizvodnjom stočne hrane.

Tvrtke s područja županije, koje su na gospodarskoj sceni opstale desetljećima, nagrađene su povodom svojih obljetnica. Priznanje za 55 godina poslovanja dobio je TIM-Topusko d.d. iz Topuskog, a za 40 godina postojanja priznanje je dobio kutinski Selk d.d.

Posebna priznanja Županijske komore Sisak za 30 godina poslovanja dobio je EXCO d.o.o. iz Siska, a priznanje za 25 godina kontinuiranog poslovanja dobila je Radio postaja Novska d.o.o. Priznanja za 20 godina kontinuiranog poslovanja na području ŽK Sisak dobili su Auto-Krpes d.o.o., Elektrooprema Badovinac d.o.o., Glasila d.o.o., Gradska tržnica Sisak d.o.o., Infraterra d.o.o., Komunalni servisi Kutina d.o.o., Spuga-K d.o.o.,  S-Tel d.o.o., Viadukt Banovina d.o.o. te Vodoprivreda Sisak d.d.

Prisutnima se obratio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić. Čestitao je gospodarstvenicima koji su najuspješnije poslovali u prošloj godini te istaknuo kako imamo razloga za optimizam i za slavlje. „Unatoč svim nedaćama, unatoč svim neprilikama u gospodarskom životu zaista se trebamo zahvaliti ovim ljudima koji su bez premca pravi domoljubi. Onaj koji se bori za svako radno mjesto, koji 365 dana skrbi da bi isplatio plaće i to čini u kontinuitetu godinama, unatoč svemu što je hrvatsko gospodarstvo prošlo, mi možemo reći samo jedno veliko Hvala“, zaključio je Piletić.

Svečana sjednica GV ŽK Sisak
Izvor: HGK