Dodijeljene nagrade ženama poduzetnicama

HGK
Menadžerica godine Milena Perković, poduzetnica godine Marija Maja Čebulc, predsjednica Udruge Krug Gordana Restović i socijalna poduzetnica godine Danijela Kasumović Maružin
Marija Maja Čebulc poduzetnica godine, Milena Perković menadžerica godine, a Danijela Kasumović Maružin socijalna poduzetnica godine

Povodom Svjetskog dana poduzetnica Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG u suorganizaciji s HGK dodijelila je godišnje nagrade uspješnim poslovnim ženama. Vlasnica prve privatne ljekarne u Dubrovniku Ljekarne Čebulc Marija Maja Čebulc dobitnica je nagrade za poduzetnicu godine, Milena Perković iz tvrtke Arena Hospitality Group d. d. Pula proglašena je menadžericom godine, a Danijela Kasumović Maružin iz tvrtke Punkt d. o. o. Pula socijalnom poduzetnicom godine.

Prije 25 godina Marija Čebulc je u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu, a danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara. Milena Perković nekadašnji je Arenaturist d. d., a danas Arena Hospitality Group dovela do statusa jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivog turističkog branda, a tvrtka Danijele Kasumović Maružin Punkt pokazala se kao uspješan projekt za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja apsolutno marginaliziranih skupina na tržištu rada. Ovakva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenja predrasuda.

Gordana Restovic 800x533.JPG

Gordana Restović, predsjednica Hrvatske udruga poslovnih žena KRUG ; Izvor: HGK.

"Naša uloga kao Udruge je da žene povezujemo, potičemo i pomažemo im na njihovom putu realiziranja ideja i ostvarenju snova, da im budemo oslonac. Udruga djeluje više od 20 godina s članicama iz cijele Hrvatske, a s novim članicama, planovima, aktivnostima i umrežavanjima, postajemo još snažnije", istaknula je predsjednica Udruge Krug Gordana Restović.

"Stvari idu nabolje, međutim nedovoljno brzo jer ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta. Najveće prepreke ženama u poduzetništvu vezane su uz nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a osim toga, manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega. I zato želim jasno i nedvosmisleno poručiti kako će se HGK i dalje snažno zalagati za stvaranje takvog poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu. Jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

U ime predsjednice Republike Hrvatske, skupu se obratila i predsjednica Istarskog ogranka Kruga, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i višestruko nagrađivana poduzetnica Gordana Deranja te istaknula Bazu poslovnih žena Hrvatske u kojoj se nalaze sposobne i kvalificirane žene koje odmah mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. "Uz to, u suradnji s kanadskom ambasadom pokrenut je i projekt 30 plus kojim se želi postići 30 posto žena menadžerica u upravama", rekla je Deranja. U ime predsjednika Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prisutnima se obratila državna tajnica Nataša Mikuš Žigman koja je pak istaknula kako su se programi financiranja ženskog poduzetništva do 2012. godine financirali iz nacionalnog proračuna, a od 2013. financiraju se iz EU sredstava te na njih otpada oko 20 posto što znači da ima prostora za daljnji razvoj.

Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.