Delegacije Kosova posjetila HGK – ŽK Rijeka

Vrijeme održavanja: 29.06.2017.

Sastanak s delegacijom Kosova održan je 29. lipnja u HGK – Županijskoj komori Rijeka uoči otvaranja Sajma Dani kosovskih proizvoda koji se održavao na riječkom Trgu 111. brigade Hrvatske vojske 29. i 30. lipnja.

Delegacija Republike Kosovo predvođena zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Emanuelom Demajem i predsjednikom Privredne komore Kosova Safetom Gerxhaliuom i u pratnji saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i predsjednika Vijeća Albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te uz visoke dužnosnike Republike Kosovo zadužene za ekonomske integracije i promociju investicija posjetila je HGK – Županijsku komoru Rijeka gdje ih je primio predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić sa suradnicima. Predsjednik Vujić predstavio je gospodarske mogućnosti i najznačajnije grane djelatnosti u Primorsko-goranskoj županiji te predstavio moguća područja suradnje. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Emanuel Demaj u uvodnoj je riječi rekao da je Hrvatska za Kosovo jako važna država koja može dati podršku te podsjetio na već dosegnuti standard na Kosovu koji je potrebno dalje razvijati. U suradnji s Privrednom komorom Kosova radi se na razvoju poduzetništva, gospodarske diplomacije te na potrebnim gospodarskim odnosima i kontaktima sa svim značajnim državama za razvoj gospodarskih odnosa. 

Predsjednik Privrene komore Kosova Safet Gerxhaliu izrazio je zadovoljstvo dolaskom delegacije dvanaest kosovskih tvrtki na sajam Dani Kosovskih proizvoda u Rijeci te vjeruje da je ovo tek početak značajnije suradnje tih dviju zemalja, posebice Kosova s Primorsko-goranskom županijom. Istaknuo je da sada mnogi zagrebački studenti rade u najznačajnijim potpornim institucijama na Kosovu, što olakšava suradnju. Kosovo sada ima pet najznačajnijih ciljeva, prenio je Gerxhaliu, a to su: ulazak u EU, edukcije, gospodarstvo, okoliš i iskustvo (na engleskom jeziku to bi bilo 5 E). Predložio je da se najesen na sličan način predstave i hrvatski proizvodi na Kosovu te da se tada potpiše Sporazum o suradnji dviju komora. Ovim su putem ponovili i poziv HGK da otvori svoje predstavništvo u Prištini.     

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji koju je potrebno unaprijediti i razvijati, infrastruktura je postavljena te se očekuje intenziviranje gospodarske suradnje. Predsjednik Vujić pozvao je kosovsku delegaciju na suradnju u EU projektima, na sudjelovanje na našim sajmovima i na planirani susret HGK – ŽK Rijeka koji bi se mogao realizirati početkom sljedeće godine.

Delegacija će danas u organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka u poslijepodnevnim satima posjetiti tvrtke Vargon d. o. o. u Industrijskoj zoni Kukuljanovo te tvtku Ekoplus d. o. o. kako bi se upoznali sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom „Marišćina“. Na sastanku u ŽK Rijeka sudjelovali su i predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke zaduženi za poduzetništvo.

Kontakti

  • Elizabeta Margitić Mihelec Viši stručni suradnik Tel: +385 51 209 138 Email: emargitic@hgk.hr