Veleposlanica Republike Slovenije sa suradnicima u posjetu ŽK Šibenik

ŽK Šibenik
Veleposlanica Republike Slovenije u posjtu ŽK Šibenik
Vrijeme održavanja: 18.09.2017.
Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez, opunomoćeni ministar/ekonomski savjetnik Gospodarskog odjela Veleposlanstva Jakob Štunf i ministar savjetnik Matjaž Marko posjetili su 18. rujna Županijsku komoru Šibenik.

Goste iz Slovenije primili su predsjednik i direktorica ŽK Šibenik Ivan Soža i Magda Lakoš Mioč, a na sastanku su sudjelovali i predstavnici Uprave tvrtke TLM Impol d. o. o. Danijela Troskot i Ante Krečak.  

U uvodnom su dijelu sastanka uz pozdravne riječi predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža i slovenska veleposlanica Smiljana Knez ukratko predstavili podatke o gospodarstvima i suradnji Šibensko-kninske županije i Hrvatske sa Slovenijom.

Slovenija i Hrvatska ostvaruju značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu. Među vanjskotrgovinskim partnerima Republike Slovenije, prema podacima Statističkog zavoda Slovenije, u 2016. godini Hrvatska se nalazila na četvrtom mjestu u izvozu i u uvozu, s postotnim udjelima od 7,8 % ukupnog izvoza i 5,9 % ukupnog uvoza Republike Slovenije.

Prema podacima DZS-a za 2016. godinu, na popisu hrvatskih izvoznih tržišta Slovenija se nalazila na drugom mjestu u ukupnom izvozu i na trećem mjestu u ukupnom uvozu RH.

Slovenija je značajan vanjskotrgovinski partner i Šibensko-kninske županije. Među zemljama u koje je Šibensko-kninska županija izvozila u 2016. godini, Slovenija je bila na šestom mjestu, s udjelom od 4,6% u ukupnom izvozu, a u uvozu je zauzimala četvrto mjesto, s udjelom od 8,1% ukupnog županijskog uvoza.

O konkretnim mogućnostima gospodarske suradnje govorio je Jakob Štunf koji je u svom izlaganju uz slovensko ulaganje u tvrtku TLM Impol d. o. o. istaknuo i druga područja za moguću suradnju: obnovljive izvore energije, zbrinjavanje otpada, otpadne vode, proizvodnju dijelova za autoindustriju, razvoj elektromobilnosti, posebno u projektu Edison. Domaćinima je Štunf uputio poziv za predstavljanje gospodarstva Šibensko-kninske županije na sajmu u Celju.

Na sastanku se razgovaralo i o sustavu dualnog obrazovanja koji podržavaju gospodarstva obiju zemalja, ali i o problemima nedostatka stručne radne snage.

Predstavnici tvrtke TLM Impol d. o. o., uz poziv svim nazočnima u posjet svojim pogonima, ukratko su predstavili poslovanje tvrtke koja je u usponu te uz stalna nova zapošljavanja od početka rada 10. ožujka 2016. godine sada ima 375 zaposlenih. Na početku rada najteže im je bilo pokrenuti proizvodnju i vratiti povjerenje kupaca, dok sada imaju narudžbe za više proizvoda nego što ih u ovom trenutku mogu proizvesti. Kao problem istaknuli su nedostatak kvalitetnih radnika, što oni nastoje riješiti davanjem stipendija te primanjem učenika i studenata na stručnu praksu. Svoj dosadašnji uspjeh temelje na zalaganju svih zaposlenika pri oživljavanju tvrtke i njihovu pozitivnom stavu i optimizmu, a posebno ističu uključenost u lokalnu zajednicu.

Kontakti

  • Jagoda Vlahov Viša stručna suradnica Tel: +385 22 311606 Email: jvlahov@hgk.hr