Vrijeme održavanja: 01.10.2020.

Objavljeno: 01. 10. 2020. , Ažurirano: 01. 10. 2020.

Na današnjim Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva održan je okrugli stol Primjena Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. U raspravi su sudjelovali Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, dr.sc. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta, Dragutin Kamenski, vlasnik tvrtke Kamgrad, Krešimir Tarnik, član ekspertne skupine i Nina Dražin Lovrec, predsjednica HKIG.

Potpredsjednica Čagalj naglasila je važnost korištenja hrvatskoga proizvoda za hrvatsko gospodarstvo. "Ovo je prilika da se pokaže kako postoji cijeli niz kvalitetnih hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u procesu sanacije, kao i u svakodnevnom životu, kao i tvrtki koje taj posao mogu odraditi," rekla je Čagalj.

Ti su proizvodi dostupni u Katalogu hrvatskih proizvoda HGK, koji predstavlja kvalitetne proizvođače i proizvode te može poslužiti projektantima u procesu pripreme dokumentacije.

"Na svakom pojedinom naručitelju, projektantu i izvođaču je da upotrijebi hrvatske proizvode u obnovi. Aktivnosti HGK usmjerene su upravo na povezivanje struka uključenih u obnovu s domaćim proizvođačima materijala. Vjerujemo da će to polučiti rezultate", rekla je Čagalj.

Čagalj se osvrnula i na status graditeljstva kao grane gospodarstva, naglasivši da je ono u svakoj zemlji poluga razvoja, a i da će neke nove okolnosti to još pojačati jer građevinarstvo može biti motor za pokretanje i drugih industrija, pogotovo onih naslonjenih na građevinarstvo. Stoga je važno promatrati i utjecaj građevinarstva na druge industrije te udio građevinarstva u BDP-u države kao direktan i kao indirektan.

Obnova Zagreba i okolice od potresa važna je za graditeljstvo budući da će sredstva namijenjena obnovi biti dobar poticaj razvoju ove gospodarske grane. Na dugi rok angažirat će velike potencijale u proizvodnji građevinskog materijala, stolarije, u obrtima, zanatima, itd.

"Prema svim pokazateljima, građevinarstvo će biti jedna od grana na kojoj će se temeljiti izlazak iz krize uzrokovane pandemijom. Stoga je važno ne stavljati ga u nepovoljan položaj, gdje govorimo o zabranama rada u određenim vremenskim razdobljima, već ga tretirati kao strateško", zaključila je Čagalj.