Objavljeno: 08. 11. 2019. , Ažurirano: 08. 11. 2019.

Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane grada Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. sa svojim popratnim događajima započinje 8. studenoga, a središnji događaj 18. studenoga je Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu. I ove godine polazak Kolone sjećanja je iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Županijskom ulicom, potom kolona prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta Jean Michel-Nicoliera te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Počast žrtvama Borova naselja za Domovinu odaje se 19., a 20. studenoga s pijetetom se sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava Ovčare.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održava pod sloganom Vukovar mjesto posebnog pijeteta. Ideja ovog slogana seže još od 2013. godine, a inicijator ideje je Vlado Iljkić sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara.

Prošle godine bilo je 65 000 sudionika same kolone, a 18. studenoga se iz godine u godinu u sve većem intenzitetu obilježava i u drugim gradovima, ne samo širom Republike Hrvatske, nego i u dijaspori širom svijeta.

Letak s programom i planom grada pronađite u rubrici Prateći dokumenti.