Objavljeno: 27. 03. 2020. , Ažurirano: 30. 03. 2020.

Predsjednica HGK Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić s članovima Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik Lukom Musladinom, Matom Butijerom te, putem videoveze, Antunom Jakobušićem održala je 26. ožujka sastanak s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem. Na sastanaku je gradonačelniku Frankoviću pružena potpora za sve dosadašnje napore koje gradska Uprava čini za pomoć građanima i poduzetnicima te je ponuđena savjetodavna pomoć Županijske komore Dubrovnik i članova Gospodarskog vijeća u kreiranju mjera za spas gospodarstva. Predsjednica Trojić apelirala je na to da se situacija sagleda realno kako bi mjere bile pravovremene, duboko promišljene i učinkovite. 

Na temelju analize koju je proveo HGK među svojim članicama, zamjetan je udio onih koji planiraju ugasiti svoje poduzeće. Svaki od njih koji ugasi poslovanje, predstavlja dugotrajno veću štetu za lokalni i nacionalni proračun od koristi koje bi se naplatom određenih potraživanja trenutno ostvarile. 

"Dubina i snaga mjera koje poduzmemo danas, definirat će trajanje i dubinu krize koja će neminovno pogoditi naše gospodarstvo", rekla je Nikolina Trojić.

Lokalne mjere trebaju biti dodatak nacionalnima, uz osnovni naglasak na očuvanje radnih mjesta i nenarušavanje likvidnosti poslovnih subjekata.

Poslovni subjekti koji prežive krizu trebali bi biti osnovni zamašnjak pokretanja novih gospodarskih ciklusa i generiranja budućih prihoda lokalne zajednice, stoga je nužno koristiti sve mehanizme koje lokalna razina ima radi opstanka tih poslovnih subjekata te poticanja zadržavanja zaposlenika. 

Gradonačelnik Franković naglasio je kako u ovoj izrazito neizvjesnoj situaciji javni i privatni sektor moraju razmjerno podnijeti dio tereta krize te je predstavnicima Komore pobliže predstavio mjere koje je gradska uprava razvila za tromjesečno razdoblje travanj – svibanj – lipanj. Mjere su podijeljene u dvije kategorije; u prvoj su kategoriji usmjerene građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su zbog epidemije izazvane koronavirusom ostali bez svojih radnih mjesta, dok su u drugoj kategoriji mjere koje se odnose na pomoć gospodarstvenicima.