Certifikacija vinarija – jamstvo kvalitete i uvjet veće prodaje


Objavljeno: 19. 02. 2020. , Ažurirano: 20. 02. 2020.


Usklađivanje rada sa svjetskim standardima i normama za gospodarske subjekte nije samo nešto što ih čini konkurentnijima, već je danas često i uvjet samog plasmana njihove robe na tržište. S ciljem upoznavanja vinara s IFS Food standardom, čije su posjedovanje svojim dobavljačima postavili brojni međunarodni lanci supermarketa, održan je 17. veljače u HGK – Županijskoj komori Split seminar Certifikacija vinarija prema IFS Food standardu.

"Zadaća HGK je da poduzetnike upozna sa svim novostima, trendovima i zahtjevima koji se postavljaju pred njih, kako bi unaprijedili svoje poslovanje te bolje i lakše plasirali svoje proizvode i usluge", rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. Certifikati predstavljaju potvrdu kvalitete i sigurnosti proizvoda koja pridonosi njihovoj prepoznatljivosti i boljem pozicioniranju na tržištu te tako i HGK više od dva desetljeća putem znakova kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko promovira i podiže svijest o kvaliteti hrvatskih proizvoda i usluga.

Tomaš je podsjetio da je hrvatsko, a posebno dalmatinsko vino s oko 130 autohtonih sorti iznimno zanimljivo inozemnom tržištu te predstavlja velik i još nedovoljno iskorišten potencijal.

S IFS certifikatom nazočne su upoznale predstavnice certifikacijske kuće DNV GL Adriatica d.o.o. Ana Katić i Vlatka Šćetarić.

"Primarni je cilj ove edukacije koju provodimo u suradnji s HGK približiti vinarima ovaj standard i upoznati ih s osnovnim zahtjevima norme kako bi mogli napraviti procjenu kompleksnosti i troškova certificiranja te benefite koje će im donijeti", rekla je Ana Katić. Iako je u Hrvatskoj malo certificiranih, Katić je navela da iz godine u godinu broj korisnika certifikata raste kako rastu zahtjevi tržišta kada je riječ o standardizaciji i jamstvu kvalitete.

IFS je međunarodni standard ne samo za vina nego i šire, za prehrambenu industriju, koji daje smjernice i zahtjeve za proizvodnju i preradu prehrambenih proizvoda usklađene s najboljom svjetskom praksom. Posjedovanje certifikata potvrda je usklađenosti proizvoda sa zahtjevima norme, odnosno ostvarene visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda te omogućuje prodaju vina lancima supermarketa širom Europe.

A što certificiranje konkretno znači i donosi vinarima, posvjedočio je poznati hvarski vinar Antun Plančić. "Primjena svih visokih standarda u proizvodnji vina, koje je dio tržišta hrane, jamči kupcu da će dobiti vino visoke razine i standarda, i to ne samo danas nego i u budućnosti. Higijena podruma je uvjet uspjeha svakog vina, a viši standardi higijenskih uvjeta rezultirat će boljim proizvodom koji će naše hrvatsko vinarstvo pozicionirati na globalnom svjetskom tržištu", rekao je Plančić.

Primjena svakog novog standarda iziskuje određeno vrijeme, kapacitete i sredstva, stoga su se vinari u Komori mogli upoznati s osnovnim zahtjevima IFS standarda i njegovom primjenom u vinarijama, od infrastrukturne prilagodbe, opreme i ambalaže, upravljanja procesima i rizicima, održavanja higijene pa do jednako važnog educiranja djelatnika.