Objavljeno: 24. 08. 2016. , Ažurirano: 25. 08. 2016.

Centar za poticanje suradnje u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe je uspostavljen u lipnju 2015. godine s ciljem suradnje i promocije u poljoprivredi između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (SIE). Sjedište Centra je u bugarskom Ministarstvu poljoprivrede i hrane u nadležnosti Uprave za Europsku koordinaciju i međunarodne odnose. Zemlje koje su uključene u ovu inicijativu i rad Centra su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Estonija, Hrvatska, Češka, Litva, Letonija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i naravno Kina.

Centar je zamišljen kao nevladina organizacija i sve relevantne agencije, tvrtke i organizacije u zemljama SIE i Kini (16+1) mogu postati članovi/sudionici na dobrovoljnoj osnovi.

Glavne zadaće Centra su:

 • koordinacija i planiranje inicijativa u području poljoprivrede, kao što je osnivanje zajedničkih ulaganja, promicanje poljoprivrednih proizvoda, hrane, pića itd.
 • uspostava platforme za kontakte u svrhu traženja partnera za suradnju
 • planiranje i koordiniranje praktične suradnje u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe
 • uspostavljanje baze podataka koja će se koristiti od strane svih dionika
 • organiziranje godišnjih sastanaka o konkretnim ključnim pitanjima suradnje
 • uspostavljanje mreže kontakata između kineskih institucija, organizacija i tvrtki te onih u 19 zemalja SIE za olakšavanje poslovnih kontakata, razmjenu informacija i drugih pitanja od zajedničkog interesa

U siječnju ove godine s radom je počela web platforma Centra koja je zamišljena kao zajednička baza podataka u kojoj bi se nalazili profili svih uključenih zemalja, popisi važnih institucija i sajmova, te profili tvrtki i poljoprivrednih gospodarstava s naglaskom na proizvode koje žele prodati. Cilj ove ideje je olakšati prodaju i osigurati ponudu kineskim kupcima koji su izrazito zainteresirani za europske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Način na koje se zainteresirane hrvatske tvrtke, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i druge pravne osobe mogu prijaviti na web platformu je online putem sljedeće elektroničke adrese http://china2ceec.org/en/home_page_en. Centar će po zaprimljenom upitu tvrtke zatražiti verifikaciju Ministarstva poljoprivrede radi li se o registriranoj tvrtki ili OPG-u, nakon čega se podaci objavljuju na web stranici i postaju dostupni potencijalnim kupcima.

Profili tvrtki su kategorizirani kao:

 • tvrtke koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda,
 • tvrtke koje su zainteresirane za investicijske projekte,
 • tvrtke koje žele ući u zajednički projekt s kineskim partnerom,
 • tvrtke zainteresirane za ugovornu proizvodnju i
 • tvrtke za usluge u ovom segmentu.

Sljedeći korak ovog Centra je otvaranje nacionalnog paviljona u Kini, unutar Free Trade zone, što bi također olakšalo prodaju europskih proizvoda na kineskom tržištu.

Ovim putem Vas pozivamo na registraciju jer vjerujemo da je ovo dobar način prezentacije proizvoda hrvatskih tvrtki i OPG-ova budući da registracija na stranici Centra pruža besplatnu promociju, priliku za izlazak na kinesko tržište, prednosti u smislu nastupa u bescarinskim zonama i mogućnost da se kroz ugovornu proizvodnju osigura plaćanje bez obzira na to je li proizvod prodan na kineskom tržištu u dogovorenom roku.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite gđi Petra Badovinac, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju (elektronička adresa: petra.badovinac@mps.hr) ili gđi Mihaela Bajkovac Ćurić, viša stručna savjetnica u Odjelu za međunarodnu suradnju (elektronička adresa: mihaela.bajkovac@mps.hr).