Vrijeme održavanja: 16.11.2016.

Objavljeno: 18. 11. 2016. , Ažurirano: 18. 11. 2016.

Stalno arbitražno sudište i Centar za mirenje pri HGK predstavili su se u ŽK Split 16. studenoga, s ciljem informiranja predstavnika gospodarskih subjekata i drugih potencijalnih korisnika o mogućnostima korištenja alternativnih oblika rješavanja sporova kao jedne od usluga HGK.

Mihajlo Dika, predsjednik Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK, rekao je da u Hrvatskoj gospodarskoj komori, uz Centar za mirenje, postoji i Stalno arbitražno sudište kao institucija koja organizira osnivanje pojedinih arbitražnih sudova te tako omogućava strankama da riješe svoje međusobne sporove.

Mirjana Košec, tajnica Centra za mirenje, i Andreja Čavlina, tajnica Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK, govorile su o mirenju i arbitraži kao alternativnim oblicima rješavanja sporova koji gospodarstvenicima, ali i drugim pravnim i fizičkim osobama, pružaju mogućnost korištenja učinkovitog mehanizma rješavanja sporova u znatno kraćim rokovima nego, primjerice, na državnim sudovima.

Nakon iznesenih prezentacija, izlagači su odgovarali na postavljena pitanja u vezi s postupcima pri Stalnomu izabranom sudištu i Centru za mirenje pri HGK.