Vrijeme održavanja: 18.12.2018.

Objavljeno: 19. 12. 2018. , Ažurirano: 21. 12. 2018.

Na 6. svečanoj i  proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Otočac na kojoj su, uz članove Vijeća, bili predstavnici tvrtki i institucija Ličko-senjske županije, 18. prosinca predstavljena je usluga Digitalna Komora – Gospodarska mreža te Centar za mirenje pri HGK.

Predsjednik Županijske komore Joso Brajković otvorio je sjednicu, a potom je Digitalnu komoru predstavila Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj, koja je nazočne upoznala s ovim projektom HGK, njegovima prednostima i velikim mogućnostima te pozvala gospodarstvenike da slobodno pristupe ovom obliku pružanja komorskih usluga.

Mirjana Košec, tajnica Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, upoznala je nazočne s uslugama Centra za mirenje. Mirenje je alternativni oblik rješavanja sporova koji gospodarstvenicima, ali i drugim pravnim i fizičkim osobama, pruža mogućnost učinkovitog rješavanja sporova u znatno kraćim rokovima nego, primjerice, na državnim sudovima i uz puno niže troškove. Ovaj postupak ima brojne prednosti pred klasičnim sudovanjem pred nadležnim sudovima, ali se nažalost još uvijek malo koristi.

U nastavku sjednice predsjednik Brajković ukratko je iznio rezultate poslovanja gospodarstvenika u Ličko-senjskoj županiji, trendove u gospodarstvu i usporedbe s prosjekom Hrvatske, odnosno s drugima hrvatskim županijama. Potom je predstavio potpore za dobivanje znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Na kraju su dodijeljene plakete Zlatna kuna za najuspješnije srednje i malo trgovačko društvo. Od srednjih najuspješnije je bilo Calcit Lika d.o.o. iz Gospića, a od malih već drugu godinu zaredom IM-Commerce d.o.o. iz Jezerana.