Objavljeno: 14. 03. 2019. , Ažurirano: 15. 03. 2019.

U petak, 1. ožujka obilježen je Open Data Day 2019 (Dan otvorenih podataka 2019.) koji je ujedno povod za organiziranje raznih događaja radi isticanja nužnosti i potencijala otvorenih podataka širom svijeta. Važnost otvorenih podataka prepoznata je i u Hrvatskoj, pa je već sedmu godinu zaredom u zagrebačkom centru HUB385 održana trodnevna konferencija Open Data Day, inspirirana ovom problematikom, a koju je organizirala udruga Gong i Code for Croatia.

Na okrugom je stolu, uz relevantne stručnjakinje i stručnjake na području IT-a, predstavnike institucija i izvršne vlasti te civilnog društva, sudjelovala i Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Šimić je, zahvaljujući projektu Digitalna komora, upoznata s nužnošću otvorenih podataka pri transformaciji javne uprave u brz i učinkovit digitalni servis.

Na panelu se između ostaloga raspravljalo o traženju rješenja za što lakši pristup javnim podatcima kako bi se pridonijelo što učinkovitijoj borbi protiv korupcije, a građanima omogućila veća mogućnost sudjelovanja u kreiranju javnih politika. Naglašena je važnost digitalizacije koja uvelike ide u prilog ovakvoj transparentnosti podataka zbog lakšeg pristupa informacijama.

Glavna pitanja kojima se panel bavio bila su: Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela? Zašto ih najčešće žele posebno naplatiti? Hoće li politika otvorenih podataka to promijeniti?

Na panelima drugog dijela dana dotaknule su se i teme političkog marketinga na društvenim mrežama, iznosima i regulacijama te učinkovitom monitoringu financijskih sredstava takvih kampanja s prikazom nekih uspješnih primjera u Europi.