Objavljeno: 09. 06. 2020. , Ažurirano: 10. 06. 2020.


U HGK – Županijskoj komori Split predstavljen je 9. lipnja projekt Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora te portal digitalnakomora.hr.

Digitalna komora je informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi, akademskoj zajednici i građanima, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na portalu digitalnakomora.hr dostupno je osam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te e-pokreni poslovanje), zahvaljujući kojima su unaprijeđeni komunikacija i odnosi između HGK i članica, digitalizirano je izdavanje dokumenta za javne ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.

''Jedan je od glavnih ciljeva projekta Digitalna komora bio brža i učinkovitija komunikacija s našim članicama, u čemu smo i uspjeli. Sad su im sve naše usluge dostupne online te se mogu uključiti, odnosno pratiti rad naših udruženja i zajednica, povezati se s izvorima financiranja za različite sektore, izraditi cjelokupan poslovni plan i dobiti savjete naših zaposlenika o svim temama koje ih zanimaju. To je velika prednost za naše korisnike, posebno one male, koji inače nemaju velika sredstva za izdvojiti za ovakve alate i analize'', poručila je Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK te je napomenula kako želi da Digitalna komora postane jezgra jednog ekosustava koji će okupljati poslovnu i akademsku zajednicu, ali i novinare.

SanjaŠimić.jpg
Direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić; Izvor: HGK


Realizacijom projekta Digitalna komora HGK je promijenio i vlastite poslovne procese, educirao zaposlenike i stekao vrijedna nova znanja koja će dijeliti s drugima kako bi potaknuo članice i druge institucije da se digitalno transformiraju jer je to jedini put do globalne konkurentnosti.

Koliko je dostupnost informacija važna za uspješno poslovanje potvrdili su i predsjednik ŽK Split Joze Tomaš te predsjednica ŽK Dubrovnik Nikolina Trojić na temelju iskustva svakodnevnog kontakta s poslovnim subjektima.

''Osnovna je zadaća Hrvatske gospodarske komore, a time i županijskih komora pružiti kvalitetne usluge gospodarstvenicima, promicati i štititi interese članica te biti poveznica s domaćim i stranim poslovnim subjektima. E-uslugama Digitalne komore napravljen je znatan iskorak u unapređenju usluga koje lokalno pružamo članicama, a kojima su besplatne edukacije te informacije o zakonodavnom okviru i mogućnostima promocije i više nego dobrodošle za planiranje poslovanja'', poručio je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš.

Ukupna je vrijednost projekta 28.694.815,68 kuna, od čega 85 posto odnosno 24.390.593,32 kuna financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta. Više informacija o Digitalnoj komori dostupno je na digitalnakomora.hr.

Direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić, predsjednik ŽK Split Joze Tomaš i predsjednica ŽK Dubrovnik Nikolina Trojić (na slici s lijeva na desno)
Izvor: HGK