Objavljeno: 26. 06. 2020. , Ažurirano: 19. 02. 2021.


U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je okrugli stol Digitalna komunikacija na kojem se raspravljalo o izazovima digitalizacije u djelovanju korporativnih pravnika. 

Marina Kralj Miliša, predsjednica Udruženja pravnika članica HGK i direktor pravnih poslova Končar - Elektroindustrija d.d. istaknula je da je razmjena iskustava ključna za rast i razvoj pravne struke. “Postoje različiti načini e-komunikacije sa sudovima i zemljišnim knjigama i zato danas razmjenjujemo iskustva kako bi to što više iskoristili. Samo tako ćemo ići naprijed kao struka”, naglasila je Kralj Miliša, dodavši kako su korporativni pravnici kroz Udruženje pravnika članica HGK napravili veliki iskorak i počeli “zabijati golove”. 

Maja Mance, poslovna tajnica Udruženja pravnika članica HGK i stručna suradnica Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK, predstavila je način upisa korporativnih pravnika u e-Registar pravnika koji se vodi pri HGK,  uvjete izdavanja i način korištenja službenih iskaznica te novi način sudjelovanja u radu Udruženja pravnika putem informacijsko-komunikacijske platforme Digitalna komora. “Svrha vođenja e-Registra pravnika je evidentiranje diplomiranih pravnika zaposlenih u članicama HGK, praćenje priljeva mladih kolega i kolegica zaposlenih u svojstvu pripravnika, te izdavanje službenih iskaznica. Izmjenom i dopunom Sudskog poslovnika (“Narodne novine” broj 81/19) članak 42a stavak 1, prepoznata je važna uloga i značaj korporativnih pravnika i njihovog rada, pojasnila je Mance, dodavši kako je Općinski sud u Velikoj Gorici recentnom odlukom također uskladio svoje djelovanje sa izmijenjenim sudskim poslovnikom te je svojom dopunom Odluke o primanju stranaka u prijamnim odjelima (pisarnicama) i zemljišno knjižnom odjelu, uvrstio korporativne pravnike u razred sa kolegama odvjetnicima i javnim bilježnicima.” 

Šimun Buzov, viši stručni suradnik Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK predstavio je prednosti korištenja nove informacijsko-komunikacijske platforme Digitalna komora. Pojasnio je prisutnima način i uvjete registracije profila na novoj platformi te je ukratko objasnio najvažnije detalje o korištenju osam usluga koje nudi Digitalna komora članicama HGK. 

Denis Stanić iz Hrvatskog Telekoma d.d., predstavio je iskustva Hrvatskog Telekoma d.d. vezana uz pripremu i korištenje usluge e-Komunikacije s pravosudnim tijelima. “Zakonom o parničnom postupku propisana je obavezna e-Komunikacija između sudova i pravnih osoba, a taj prelazak na digitalni način komunikacije izazov je za brojne pravnike, no svi za njega moramo biti spremni jer je to neizbježna budućnost našeg rada”, poručio je Stanić. Naglasio je bitne uvjete za pristupanje usluzi e-Komunikacija, pa je tako između ostalog potrebno zadovoljiti tehničke uvjete poput e-vjerodajnice, potpisnog certifikata i upisa u interni registar Ministarstva pravosuđa. “Uvjete je moguće ostvariti putem AKD ili FINA-e, a elektronskim putem je dostupno i plaćanje sudskih pristojbi (servis “CorvusPaya”), zaključio je Stanić. 

Nakon prezentacija pokrenuta je rasprava o prijedlozima i inicijativama za daljnju digitalizaciju usluga, kao što je podnošenje e-prijedloga za upis u zemljišne knjige, e-katastra i jedinstvenog registra osoba.

 

Izvor: HGK
Autor: HGK