U ŽK Bjelovar održan carinski seminar

Vrijeme održavanja: 19.12.2017.

U ŽK Bjelovar, 19. prosinca održan je carinski seminar koji je ŽK Bjelovar organizirala u suradnji sa Središnjim uredom Carinske uprave, Sektorom za promet i veze HGK te Nacionalnim odborom za pojednostavljenje pravila i običaja u upravi, trgovini i transportu (Croatia ProOdbor).

Seminar je tematski bio podijeljen u tri dijela te je Branka Tuđen, voditeljica Službe za carinsku vrijednost i podrijetlo Središnjeg ureda Carinske uprave, u prvome dijelu polaznike upoznala, odnosno podsjetila na dokaze o podrijetlu robe koji se izdaju. Tako postoje potvrda o prometu robe (certifikat), izjava na računu/izjava o podrijetlu koju sastavlja bilo koji izvoznik neovisno o vrijednosti robe te izjave na računu ovlaštenog izvoznika, odnosno izjava o podrijetlu registriranog izvoznika. Polaznici su detaljno bili upoznati sa specifičnostima svake od tih dokaza , kao i  bitnim razlikima među njima.

U drugome dijelu seminara, Vlatko Ciganek, voditelj Odjela za podrijetlo, nazočnima je predstavio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i Europske unije. CETA ugovor se primjenjuje od 21. rujna 2017. i tematski je podijeljen na tri dijela (opće odredbe, pravila o podrijetlu i postupcima u vezi sa podrijetlom) te je obvezujući za sve države članice EU.

Tema završenog dijela seminara bili su troškovi koji se uključuju u carinsku vrijednost robe, a prezentirala ih je Irena Šćulac, voditeljica Odjela za carinsku vrijednost. Carinska vrijednost je vrijednost robe  određena u svrhu izračuna „ad valorem“ carinskih pristojbi i polazište je za utvrđivanje statističke i porezne  osnovice pri uvozu. U ovome dijelu seminara detaljno su objašnjene razlike između licence i franšize, kao i pojednostavljeno deklariranje troškova u situacijama kada u trenutku puštanja robe u promet nisu poznati svi iznosi koji se trebaju dodati odnosno oduzeti iz  njezine vrijednosti.

Kontakti

  • Helena Pogledić Viši stručni suradnik Tel: +385 43 274 067 Email: hpogledic@hgk.hr