Burilović: potencijal razvoja poslovne suradnje s Poljskom je ogroman

HGK
Predsjednik poljske Komore Marek Kloczko, predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik HGK Luka Burilović
Doručak poljskog predsjednika i hrvatske predsjednice s gospodarstvenicima

''Gospodarska suradnja s Poljskom ima velikog potencijala, a naša je želja potaknuti daljnju suradnju ove dvije prijateljske zemlje koje su sada dio iste Europske obitelji. Naš izvoz u Poljsku u zadnjih deset godina generalno raste, ali uvoz je i dalje dominantan. Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2016. godini iznosila je 767,4 milijuna eura, od toga je 166,4 milijuna eura iznosio izvoz, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 600,9 milijuna eura. Ovakvim inicijativama potičemo i nastavljamo poticati razvijanje gospodarskih odnosa'', rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na doručku predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s poljskim i hrvatskim gospodarstvenicima koji je HGK organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske i Poljskom gospodarskom komorom radi jačanja postojećih bilateralnih odnosa i otvaranja prostora za buduću poslovnu suradnju.

U odnosu na 2015. godinu izvoz je smanjen za 5,83 posto, dok je uvoz povećan za 15,22 posto. Najznačajniji izvozni proizvodi su farmaceutski, konditorski, informatički i elektronički proizvodi, dok u uvozu dominira pokućstvo, mesni i prehrambeni proizvodi, kao i duhanski.

Skupna_800x450.JPG

Predsjednici država i komora s gospodarstvenicima; Izvor: HGK.

"Poljake i Hrvate spaja dugogodišnja tradicija i prijateljstvo. To je osnova za budući razvoj. Svi koji poznajemo gospodarstvo znamo koji potencijal postoji za suradnju. Povećava se izvoz poljskih proizvoda, a i turističke usluge Hrvatske će se izbalansirati. Planovi su nam izgradnja moderne infrastrukture za putnički prijevoz, transport i logistiku. Za poljskim turistima doći će u Hrvatsku i drugi poljski proizvodi", rekao je potpredsjednik Poljske gospodarske komore Marek Kloczko.

"Odnosi RH i Poljske izvrsni su, a nadam se da će tvrtke nastaviti tijesnu suradnju te da će rezultat ovog doručka biti i konkretni projekti, ne samo između naših tvrtki, nego i da će proizići zajednički projekti koje ćemo moći ponuditi i trećim zemljama. Poljska je peta država prema visini iznosa hrvatskih ulaganja u inozemstvo. S druge strane, na 26. je mjestu prema vrijednosti u ukupnim stranim ulaganjima u Hrvatsku. Robna razmjena bilježi deficit te tu postoji prostor za poboljšanje. Nedostataka ima, od infrastrukture do energetike", rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, dodavši da su i Hrvatska i Poljska dio inicijative Tri mora (Jadran, Baltik i Crno more), neformalne i nepolitičke platforme za podizanje konkurentnosti, ali i za koheziju na ovim prostorima.

"Želimo biti dobavljač energetske sigurnosti i želimo da u inicijativu Tri mora Poljska pridonese upravo energetskom sigurnošću. Željezničke, cestovne i zračne veze želimo da budu što učinkovitije tako da mogu dolaziti turisti i vikendom. Ostavili su 25 milijuna eura u Hrvatskoj te 600 milijuna eura robne razmjene. To nije mali iznos, a siguran sam da će se povećavati. Poljaci su vro dobro primani u RH", rekao je predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda koji je u dvodnevnom službenom uzvratnom posjetu Hrvatskoj, na poziv predsjednice Republike Hrvatske.

Svoja pozitivna poslovna iskustva s Poljskim tvrtkama razmijenili su i gospodarstvenici. "Naša iskustva pokazuju da je mentalitet izrazito poduzetnički, što pokazuju brzinom pravnih postupaka i pravnom sigurnošću koju osiguravaju. Primljeni smo od prvog dana otvoreno, od cijele poslovne zajednice", istaknuo je Josip Roglić iz Orbico grupe koja je već neko vrijeme prisutna na poljskom tržištu.

U procesu ostvarivanja dobre poslovne suradnje je i HŽ Cargo. "Prije dvije smo godine potpisali sporazum koji bismo mogli nazvati i pismom razumijevanja i zainteresiranosti PK Carga da ostvari suradnju s HŽ Cargom. Očekujemo izravan i otvoren razgovor tijekom srpnja. Želja nam je da u koridor uključimo Luku Rijeka i Luku Ploče", rekao je Željko Pokrovac iz HŽ Carga.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr