Objavljeno: 30. 01. 2019. , Ažurirano: 30. 01. 2019.

U sklopu novog projekta Hrvatskog radija „Euro tribina“ koji će se održavati svakog mjeseca, a obuhvaćat će sve najvažnije teme vezane uz funkcioniranje Europske unije, održana je panel rasprava pod nazivom „Budućnost Europske unije – perspektive i izazovi“.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da su nam gospodarski trendovi pozitivni, za što je sigurno zaslužan i ulazak u EU. „Otvaranje tržišta izvoznicima, bescarinsko trgovanje, a naročito sredstva iz EU fondova, sve su to snažni poticaji našoj ekonomiji. No, tek četvrtina naših poduzetnika koristi EU sredstva u svom poslovanju, ali puno više ih je zainteresirano za fondove. Trebamo ih bolje informirati te pojednostaviti procedure dobivanja sredstava jer kompliciranim procedurama sami sebe kočimo“, poručio je Burilović, osvrnuvši se i na problem nedostatka radne snage gdje HGK pomaže projektom dualnog strukovnog obrazovanja i kvotama za uvoz radnika.

„Ja se iskreno nadam da će se ljudi koji su otišli vani početi vraćati u Hrvatsku jer mnogi nisu otišli samo zbog nemogućnosti zapošljavanja, već su u inozemstvo otišli usavršavati svoje vještine. Njihov povratak bio bi veliki poticaj našem gospodarstvu“, kazao je Burilović. Apostrofirao je Brexit kao upozorenje svim euroskepticima jer će, prema njegovom mišljenju, građani Velike Britanije sigurno osjetiti negativne posljedice izlaska iz Unije.

Karlo Ressler, savjetnik predsjednika Vlade, je naglasio kako izbori za EP dolaze u posebno osjetljivom trenutku jer su neki faktori iz dubine mijenjali EU i njeno političko okruženje. „Prije svega su to migracije, gospodarske promjene potaknute digitalnom revolucijom, ali i Brexit. Naši građani imaju priliku izabrati ljude koji će braniti njihove interese i interese našeg gospodarstva u Bruxellesu. Imamo projekte poput Pelješkog mosta i LNG terminala koji pokazuju da EU fondovi zaista mogu biti pokretač našeg gospodarstva, a statistike pokazuju da mogu dići nacionalne ekonomije za oko 2 do 3 posto“, pojasnio je Ressler, dodavši da će predsjedavanje Unijom biti prilika da testiramo svoju upravu na području europskih poslova.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je izjavio kako unatoč svim turbulencijama EU ide naprijed. „Broj nezaposlenih nikad nije bio manji, države članice bilježe ekonomski rast. Pitanje je zašto građani ne osjećaju da je to posljedica i politika Unije. Moramo paziti da informacije koje građani dobivaju budu točne, a tu svoju odgovornost imaju i mediji. Građani i države moraju aktivno sudjelovati u razvoju EU projekta pa ćemo euroskeptike demantirati djelima“, rekao je Baričević, uz napomenu kako su europske zemlje u globalnim okvirima ekonomski velike samo kao zajednica.

Violeta Simeonova, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, naglasila je da će nadolazeći izbori za EP biti dramatični te da će o njima ovisiti budućnost EU projekta. „Rast nacionalizma u državama članicama je antieuropski, raste populizam i ruše se liberalne vrijednosti koje su samo srce EU“, upozorila je Simeonova, naglasivši važnost što veće izlaznosti na izbore za EP koja je u Hrvatskoj prije pet godina bila poražavajuće niska.

Poseban fokus u godini izbora za Europski parlament „Euro tribina“ stavit će i na predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine i prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.