Objavljeno: 05. 12. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


U HGK je danas održana konferencija Dualno obrazovanje, na kojoj se raspravljalo o tome kako srednjoročno riješiti nedostatak radne snage u Hrvatskoj. Poduzetnici iz godine u godinu zahtijevaju sve veću kvotu za uvoz radnika. Samo za 2017. tvrtke u turizmu, građevini i brodogradnji tražile su kvotu od 12.000 stranaca. Zato HGK, uz podršku HOK-a, već dvije godine promiče potrebu uvođenja dualnog obrazovanja.

"Na našem tržištu radnika nema. Samo u Njemačku je iselilo 50.000 ljudi. Imamo značajne demografske probleme od kojih su najistaknutiji iseljavanje i starenje radno aktivnog stanovništva", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović dodavši da uz visoku nezaposlenost, 40 posto evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nema formalno radno iskustvo te da je Hrvatska, odmah iza Španjolske i Grčke, na začelju EU prema broju nezaposlenih mladih.

"Dualno obrazovanje proaktivno je rješenje koje pruža radno iskustvo, znanje i potrebne vještine, a učenicima omogućava da budu i plaćeni za rad", rekao je Burilović. Dodao je da HGK ne očekuje da će se svih 30.000 učenika odmah uključiti u dualno obrazovanje, već da se Komora zalaže za uvođenje pilot projekta i postupno povećanje broja učenika u tom sustavu ovisno o potrebama gospodarstva, kako to postoji u Njemačkoj i Austriji.

Slezak_Coric_Prusina_Dalic_Burilovic_800x450.JPG

Hrvoje Šlezak, Tomislav Ćorić, Srećko Prusina, Martina Dalić i Luka Burilović; Izvor: HGK.

"Nezaposlenost mladih iznimno je teška tema za cijelu EU. Mladi su suočeni s nesigurnošću u pronalaženju radnih mjesta, a dualno obrazovanje i općenito obrazovanje ključ je za rješavanje ovoga problema", istaknula je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Dodala je kako gospodarstvo vapi za ovakvim rješenjima, no da postoje i određene prepreke te je stoga potrebno da međusobna komunikacija bude što bolja i efikasnija kako bi se i formalno čuo glas gospodarstva, te stvorila bolja usklađenost na tržištu rada.

"Od 233.800 nezaposlenih više od 50 posto su mlade osobe ili 143.000, a više od 50 posto čine i dugotrajno nezaposlene osobe", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, dodajući da je u prvih 10 mjeseci ove godine aktivnim mjerama zapošljavanja obuhvaćeno 36.300 osoba, a do kraja ove godine bit će ih 40.000. Radi se na definiranju aktivnih mjera zapošljavanja u 2017., set mjera bit će objavljen u siječnju 2017., a fokus je na mladim osobama i dugotrajno nezaposlenima.

"Cilj je od učenika stvoriti kompetentnu osobu sposobnu participirati na tržištu rada", kazao je zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak pojasnivši kako su sada temeljne zadaće izmjene i dopune zakonske regulative, stvaranje sektorskih i predmetnih kurikuluma za škole u čemu važnu ulogu imaju poslodavci te ugovori koje će oni sklopiti s učenicima.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je potrebu izmjena u obvezama obrtnika kod primanja učenika na nauk jer sustav koji je 10 godina uspješno funkcionirao 2013. godine je vraćen na početak.

Panelisti&publika_800x450.JPG

Panelisti i publika konferencije Dualno obrazovanje; Izvor: HGK.

"Važno je investirati u ljude kako bi se moglo odgovoriti na nove zahtjeve tržišta te kako bi se stvorila dodana vrijednost. Hrvatska mora prevladati neusklađenost obrazovanja i potreba gospodarstva. Potrebna su ulaganja u obrazovanje, a Njemačka svojim iskustvima može u tome pomoći", istaknuo je voditelj Ureda Zaklade Konrad Adeanuer Michael Lange.

Ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina istaknuo je da će sustav dualnog obrazovanja pridonijeti smanjenju nezaposlenosti, osobito mladih, te pridonijeti konkurentnosti gospodarstva.

Veleposlanik SR Njemačke u RH Thomas E. Schultze istaknuo je da je teško održavati gospodarski rast uz odlazak mladih iz Hrvatske. Kazao je kako je potrebno stvoriti okruženje koje će mladima osigurati nova radna mjesta.

Potpredsjednik Europske zaklade za obrazovanje i bivši gradonačelnik Stuttgarta Wolfgang Schuster kazao je da je dualno obrazovanje vrlo traženo u Njemačkoj te da postoji 1500 različitih studijskih obrazovanja s 350 profesija. "Više od 220.000 studenata uključeno je u dualno obrazovanje, a sudjeluje i 40.000 poduzeća. Te tvrtke, koje sklapaju ugovor s mladim ljudima, imaju bolju konkurentnost, otvorena su im vrata za istraživanja, a studenti imaju 100 posto šansi za zapošljavanje jer stječu potrebne vještine kroz tri godine intenzivnog rada na sveučilištu te u tvrtkama", kazao je Schuster.

Potpredsjednik za međunarodne poslove i EU HGK Želimir Kramarić istaknuo je kako Hrvatska ima iskustva s oblicima dualnog obrazovanja jer pojedine tvrtke već primjenjuju određene modele kroz trening centre, dok je pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Mario Bebić istaknuo da je HZZ podrška u efikasnoj organizaciji, a potrebe za zapošljavanjem u turizmu se na brzi način mogu zadovoljiti organiziranjem prekvalifikacija za jednostavna zanimanja u turizmu.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.

Predsjednik HGK Luka Burilović
Izvor: HGK