Objavljeno: 02. 09. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

U Splitu je održano 20. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je otvorio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, a tom prilikom predstavljen je projekt dodjele smještaja tehnološkog inkubatora.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović kao izaslanik Predsjednice RH istaknuo je pozitivnu činjenicu gospodarskog rasta. „Pad našeg BDP-a u proteklom razdoblju među najvećima je u svijetu. To se napokon mijenja! Raduje me procjena rasta od 2,8 posto. Daleko smo od 2008., ali to je sjajan početak! Hrvatska može biti prosperitetna zemlja! Imamo ljude koji znaju i mogu našoj hrvatskoj priči dati sretan rasplet,“ rekao je Burilović te pozvao gospodarstvenike da koriste usluge Komore. „HGK se u kratkom periodu reformirala i pokazala da se može. Danas je Komora kao nikad prilagođena potrebama suvremenoga gospodarstvenika. Sada to mora učiniti i država!“ rekao je Burilović te dodao kako su za pozitivni gospodarski rast zaslužni upravo hrvatski gospodarstvenici.

„Kako bi poduzetnicima olakšali i ubrzali pristup bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije zajedno s kolegama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU promijenili smo Zajednička nacionalna pravila. Ovo je rezultiralo skraćenjem roka postupka vrednovanja projekta na 90 dana, a inicijalnih faza dodjele sa šest na tri faze,“ rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i naglasio kako je u ovom trenutku za hrvatske poduzetnike na prostoru cijele države otvoreno javnih natječaja u vrijednosti 2,5 milijardi kuna koje poduzetnici, relativno jednostavnim aplikacijama, ovisno o veličini svog poduzeća, mogu povući u svoje projekte.

Ministar Horvat osvrnuo se i na važnost umrežavanja realnog sektora i obrazovanja. "Cilj nam je kroz tri, četiri godine prilagoditi srednjoškolski obrazovni sustav potrebama tržišta rada, tako da nam se više ne događa da reproduciramo radnu snagu za Hrvatski zavod za zapošljavanje, već onu potrebna našem tržištu rada," kazao je Horvat te dodao kako će se stipendirati deficitarna zanimanja sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a riječ je o čak 2000 stipendija ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna.