Objavljeno: 08. 12. 2016. , Ažurirano: 08. 12. 2016.

Za Hrvatsku je pitanje izvoza ključno kada se govori o većim stopama gospodarskog rasta, a njegovo povećanje moguće je ostvariti otvaranjem novih tržišta ili većim prisustvom na postojećima, pri čemu je nužno prepoznati potencijale pojedinih tržišta. Stoga smo započeli s izradom analiza pojedinih tržišta kojima želimo potaknuti interes naših tvrtki za ta područja i time širenje robnog izvoza. Bugarsku navodimo kao jedno od tržišta s dobrim potencijalima za plasman hrvatskih proizvoda, jer unatoč trenutno relativno niskoj vrijednosti izvoza na to tržište, pojedini pokazatelji upućuju na postojanje sklonosti prema hrvatskim proizvodima na tom tržištu. Pored utjecaja članstva u EU na bolje izvozne mogućnosti, kao ključne čimbenike potencijalnog rasta izvoza na bugarsko tržište vidimo očekivani gospodarski rast Bugarske u kombinaciji s visokom uvoznom ovisnošću te u podudaranju strukture uvoza Bugarske i proizvodnje u Hrvatskoj (gdje visoke udjele zauzimaju strojevi i uređaji, električna oprema te kemijska i farmaceutska industrija). Znatan prostor za rast izvoza imaju i proizvodi hrvatske prehrambene industrije, osobito delikatesni proizvodi poput ribljih prerađevina i maslinova ulja.

Hrvatska gospodarska komora putem informativne usluge TENDERI HGK, omogućuje tvrtkama pristup dostupnim informacijama o konkretnim poslovnim prilikama na inozemnim tržištima, pa tako i na tržištu Bugarske. Informacije o bugarskom tržištu pružaju se i tvrtkama na zahtjev. Prema pristiglim upitima tijekom 2016. godine poduzetnike iz Hrvatske najviše su zanimali kontakti izvođača radova, distributera opreme za lov, sigurnosne opreme, oružja i streljiva, marketinških agencija, tvrtki koje se bave zdravom hranom, tvrtki koje se bave reciklažom polietilena te distributeri vapna i vapnenih proizvoda.

Hrvatska gospodarska komora i Bugarska trgovinska i industrijska komora zajednički organiziraju dolazna / odlazna izaslanstva, odnosno forume, u kojima sudjeluju gospodarstvenici, predstavnici tvrtki i institucija obiju zemalja.