Vrijeme održavanja: 06.07.2019.

Objavljeno: 08. 07. 2019. , Ažurirano: 08. 07. 2019.

Jubilarni 15. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije, edukativno-promotivna manifestacija, održan je u subotu, 6. srpnja, na koprivničkom Zrinskom trgu i na njemu je svoje povrće izlagalo čak 46 proizvođača iz Županije.

Otvorenju manifestacije prisustvovao je i župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te županijskim pročelnicima, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Zdravko Tušek te članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina.

IMG_4195.jpg

Posjetitelji su bili zadivljeni kvalitetom izloženog povrća; Izvor: Koprivničko-križevačka županija.


Manifestacija veliku pozornost polaže i na edukaciju kroz stručna predavanja koja su se održala prije svečanog otvorenje u prostorima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. Ovogodišnji je skup predstavio novi obrazovni program Srednje gospodarske škole u Križevcima namijenjen povrtlarima te ovogodišnje Županijine potpore male vrijednosti proizvođačima povrća za preradu.

"Manifestacija danas slavi mali jubilej. Kada smo 2005. godine počinjali s Danom povrća imali smo 18 proizvođača povrća u našoj županiji upisanih u katalog, a ove godine ih imamo oko 120. Zavidan je to broj na koji smo ponosni", kazao je predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Zdravko Matotan.

IMG_4316.jpg

Uzvanici u obilasku manifestacije; Izvor: Koprivničko-križevačka županija.


Proizvođača povrća u Koprivničko-križevačkoj županiji sve je više te je opseg njihove proizvodnje sve veći, zahvaljujući i brojnim mjerama i subvencijama za pravne i fizičke osobe iz djelatnosti poljoprivrede koje osigurava Koprivničko-križevačka županija, kako je naglasio i župan Koren koji je zahvalio svim organizatorima te izrazio zadovoljstvo brojem izlagača.

Županijske službe osiguravaju mjere i poticaje poput onih za podizanje novih višegodišnjih nasada i sredstva za osiguranja u poljoprivredi, a županijski proračun subvencionira poljoprivrednicima izradu dokumentacije za legalizaciju izgrađenih gospodarskih objekata u poljoprivredi, uz potpore u pčelarstvu, potpore za zdravlje i jačanje genetskog potencijala u stočarstvu, potpore za poticanje standarda ekonomske veličine te potpore za poticanje industrijske proizvodnje povrća.

obilazak plastenik KTC 860x418.jpg

Uzvanici i organizatori Dana povrća obišli su plastenike tvrtke KTC Agro u Sokolovcu; Izvor: HGK.


Manifestaciju je službeno otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek. Nakon otvorenja, župan je sa suradnicima obišao štandove proizvođača koji su mu iznijeli prijedloge za unaprjeđenje suradnje. Dodijeljena su i priznanja za uređenje štanda, a najboljim je proglašen OPG Mijo Popović, drugo mjesto pripalo je OPG-u Anke Štabić, a priznanje za treći najljepši štand osvojio je OPG Ivke Brizić.

U sklopu programa Dana povrća predstavnici Županije i Organizacijskog odbora manifestacije te uzvanici obišli su i prostore križevačke tvrtke KTC Agro d.o.o. za proizvodnju povrća u Sokolovcu gdje su se upoznali s novim tehnologijama u proizvodnji rajčice.