Izvor: HGK

Radionica za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane


Objavljeno: 13. 02. 2017. , Ažurirano: 03. 03. 2017.


U organizaciji Hrvatske agencije za hranu i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) te potporu Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede, 2. ožujka u HGK (Rooseveltov trg 2, Zagreb) održava se besplatna radionica za prehrambeni sektor Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane.

Označavanje hrane dio je sigurnosti i kvalitete hrane. Informacije o hranjivim vrijednostima, u vidu nutritivne tablice na deklaraciji, postala je obvezna u prosincu 2016. godine, na temelju Uredbe (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. Nutritivna tablica može se dobiti analizom hrane u akreditiranom laboratoriju, što je najpouzdanija metoda. Međutim, malim i srednjim proizvođačima ovakva je analiza često skupa i dugotrajna, pogotovo kada je riječ o kompozitnoj hrani koja sadrži više sastojaka. U tom je slučaju moguće računski dobiti nutritivnu tablicu, koristeći pritom relevantne izvore podataka i metode izračuna.

Upravo da bi pomogli malim i srednjim proizvođačima u izradi nutritivne tablice, EuroFIR (European FoodInformationResource) izradio je i Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane, u kojem je, korak po korak, objašnjen način izračuna. Radna grupa Hrvatske agencije za hranu prevela je i prilagodila Vodič. Uz Hrvatsku su to dosad učinile samo dvije zemlje Europske unije. Također, imate li pitanja ili trebate pomoć oko izračuna, možete se obratiti na e-adresu rg_recepti@hah.hr

Drugi je korak u pomoći malim i srednjim proizvođačima ova radionica. Ona je besplatna i otvorena za sve, ali je zbog ograničenog mjesta prijava na radionicu obvezna te molimo da se prijavite putem ONLINE PRIJAVNICE na internetskoj stranici Hrvatske agencije za hranu.

Registracija sudionika radionice započinje u 9 sati i 30 minuta.

Program događanja možete učitati u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane