Vrijeme održavanja: 18.05.2021.

Objavljeno: 13. 05. 2021. , Ažurirano: 13. 05. 2021.

Odjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira besplatnu online radionicu Autorsko pravo u području dizajna i arhitekture, koja će se održati u utorak, 18. svibnja, u 10 sati.

Vizualno oblikovanje je u vrlo visokoj mjeri zaštićeno autorskim pravom, ali i pravom industrijskog dizajna. Arhitektura je u kontekstu potresnih događanja postala izrazito važno područje.

Na radionici će se obrazložiti kako se djela dizajna i arhitekture štite u području intelektualnog vlasništva te kako ono interferira s drugim propisima, kao što su npr. propisi o gradnji. Obradit će se odnos vlasništva na materijalnim predmetima i autorskog prava utjelovljenog u tim predmetima. Poseban osvrt stavit će se na rješenja koja donosi prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru) te kako se nove odredbe o stvaranju autorskih djela u radnom odnosu i po narudžbi reflektiraju na područje dizajna i arhitekture.

Polaznici će steći sistematiziran uvid u način i moguće pravne oblike zaštite dizajna i arhitekture, osobito kroz propise o autorskom pravu i industrijskom dizajnu, a u drugom dijelu radionice imat će mogućnost postavljanja praktičnih pitanja.

Radionica je namjenjena svim poduzećima koja ili stvaraju vlastiti dizajn i arhitektonska djela ili koriste tuđi dizajn ili arhitektonska djela u svojem poslovanju radi stvaranja vlastitih proizvoda i pružanja vlastitih usluga.

Romana Matanovac Vučković.jpg
Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; Izvor: HGK.


Predavač je dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica Pravnog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja predaje i na Muzičkoj akademiji te na Akademiji dramske umjetnosti, a stručna je voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Prijava na radionicu je obavezna prijavnicom u nastavku, najkasnije do ponedjeljka, 17. svibnja, u 20 sati. Nakon što se prijavite, pravovremeno ćemo vam poslati podatke za povezivanje na radionicu.

Profesorici Matanovac Vučković možete postaviti pitanje u prijavnoj formi kako bi ona dala što iscrpniji odgovor.

Program

Vrijeme Aktivnost
18.05.2021
09:45 - 10:00 Registracija sudionika
10:00 - 10:05 Pozdravni govor
10:05 - 11:30 Prikaz pravila o zaštiti dizajna i arhitekture, posebno iz Prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Zakona o industrijskom dizajnu
11:30 - 12:00 PAUZA
12:00 - 14:00 Praktična pitanja i odgovori