Vrijeme održavanja: 08.02.2021.

Predsjednik HGK u nastupni posjet primio veleposlanika Indije

Objavljeno: 08. 02. 2021. , Ažurirano: 08. 02. 2021.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sastao se s veleposlanikom Republike Indije u RH Rajom Kumarom Srivastavom, a glavna tema razgovora bila je jačanje ekonomskih odnosa između Hrvatske i Indije.

"Naša dužnost je jačati gospodarsku suradnju. Brojke su nam trenutno skromne, trgovinska razmjena između naših dviju zemalja u 2019. godini je iznosila 150 milijuna eura, od čega 40 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a zbog utjecaja korone gospodarski odnosi su dodatno usporili pa je u prvih osam mjeseci 2020. razmjena dosegla 91, 6 milijuna eura. No, ova pandemija ima i pozitivnu stranu, pokazala nam je da moramo ići u novom smjeru, okupljati poduzetnike i upoznavati ih sa specifičnostima indijskog, odnosno hrvatskog tržišta. To je ključ za jačanje odnosa", istaknuo je Burilović.

Mario Stančin, Raj Kumar Srivastava, Ines Obradović, Luka Burilović i Ivan Barbarić.jpg
Sudionici sastanka: Mario Stančin, Raj Kumar Srivastava, Ines Obradović, Luka Burilović i Ivan Barbarić (na slici s lijeva na desno); Izvor: HGK.


Srivastava se složio da se gospodarski odnosi moraju poticati odozdo, kroz B2B sastanke, a onda se na to treba nadovezati i politička suradnja. "Naša misija je smanjiti informacijski jaz među potencijalnim partnerima o kompatibilnim branšama. Važno je shvatiti da Modijeva nova Indija nudi velike prilike. Nakon korone će se uvelike redefinirati odnosi, i stoga naši prošli odnosi nisu bitni, bitna je budućnost koju možemo dramatično promijeniti nabolje. Mi smo toliko veliko tržište da svi imaju priliku i ne treba se bojati konkurencije", naglasio je, dodavši kako se treba fokusirati na kvalitetu, ne kvantitetu jer su produktivni sastanci s pet kvalitetnih firmi bolji nego neproduktivni summiti s desecima tvrtki.

Srivastava je četiri sektora istaknuo kao ključna za suradnju: zdravstvo, IT sektor, poljoprivredu s naglaskom na prehrambenu industriju te infrastrukturu. Burilović je uz navedene branše dodao i energetiku, odnosno obnovljive izvore energije u kojima Hrvatska ima veliko znanje i iskustvo.

Osvrnuli su se i na turističke odnose koji su prilično skromni budući da nas je iz druge najmnogoljudnije zemlje svijeta u 2019. posjetilo tek 70-ak tisuća turista. Srivastava je poručio kako se taj trend može vrlo brzo promijeniti navevši primjer Španjolske u kojoj je broj indijskih gostiju porastao za 400 posto nakon što je tamo snimljen samo jedan Boolywoodski film. Također je pohvalio i vize za digitalne nomade koja bi mogla privući indijske startup poduzetnike u Hrvatsku.

Zaključeno je da će se, čim to epidemiološka slika dopusti, aktivnije pokrenuti organizacija sastanaka na B2B razini i intenzivirati suradnja između indijskog veleposlanstva i HGK po pitanju otvaranja prilika za jačanje gospodarske suradnje.