Održan 7. Agroexpo, sajam agroproizvoda i opreme u Virovitici

HGK - ŽK Virovitica
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić
Vrijeme održavanja: 16.09.2017.

U Virovitici je 16. rujna održan 7. Agroexpo, sajam agroproizvoda i opreme, koji je objedinio 14. županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 12. županijsko ocjenjivanje, sajam meda i pčelinjih proizvoda, 9. međunarodno ocjenjivanje meda, 7. izložbu ljekovitog bilja, 7. izložbu vina i 1. Zlatnu košnicu.
Na sajmu je izlagalo više od 100 izlagača.

Organizatori i pokrovitelji sajma bili su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, ŽK Virovitica, Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i Savjetodavna služba – Podružnica Virovitičko-podravske županije.

Na svečanosti otvorenja govorili su: predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Ivan Kostelac, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Središnjice Hrvatske gospodarske komore Božica Marković, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je i otvorio sajam.

Ministar Tolušić je naglasio da će učiniti sve što može da se Slavonija razvija kao i drugi krajevi Hrvatske, da se poljoprivrednici ne iseljavaju te da mladi nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju kako bi uskoro hrvatski poljoprivrednici imali kvalitetu života kao i poljoprivrednici u Njemačkoj i Austriji.

DSC00624.jpg
Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, preh. ind. i šumarstvo HGK Zagreb; Izvor: HGK – ŽK Virovitica.

Božica Marković je naglasila da Hrvatska gospodarska komora, odnosno ŽK Virovitica daje potporu, kao jedan od organizatora ovog sajma, od samog početka.
Grupacija pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica inicijator je ocjenjivanja meda, na kojem su ove godine ocijenjena 102 uzorka meda, od čega je 30 posto uzoraka osvojilo zlatne tanjuriće, što je dobar pokazatelj ulaganja proizvođača u podizanje razine kvalitete proizvoda.
Hrvatska gospodarska komora ove godine obilježava 20 godina akcije Kupujmo hrvatsko, na kojoj se promoviraju kvalitetni hrvatski proizvodi, nosioci znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, a pohvalila je Ministarstvo poljoprivrede i ministra Tolušića, što potiču kvalitetu proizvoda dodjelom svojih znakova.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su saborski zastupnici Vesna Bedeković i Vladimir Bilek, brojni posjetitelji i ostali predstavnici političkog i gospodarskog života iz Virovitičko-podravske županije i šire.

 DSC00659.jpg
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije Igora Andrović i direktorica Sektora za polj., preh. ind. i šum. HGK Božica Marković, u obilasku sajma Agroexpo (zdesna nalijevo); Izvor: HGK – ŽK Virovitica.

DSC00655.jpg
Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana iz Virovitice Zlatko Pleša, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, voditelj poljop. proizvodnje tvrtke Brana iz Virovitice Ivan Obrovac i vlasnik OPG Brijačak Igor Brijačak (zdesna nalijevo); Izvor: HGK – ŽK Virovitica.


OCJENJIVANJE MEDA

Na 12. županijskom i 9. međunarodnom ocjenjivanju meda ocjenjena su 102 uzorka meda, i to iz BiH, Hrvatske i Mađarske. U ocjenjivačkom sudu bili su predsjednik Dragan Bubalo (Agronomski fakultet Zagreb) te članovi Lidija Svečnjak i Saša Prđun (Agronomski fakultet Zagreb), Andrea Poslek (ŽK Virovitica), Mirjana Špehar i Edita Černi (Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko-podravske županije) te Ljubica Kravarščan (Savjetodavna služba – Podružnica Virovitičko-podravske županije). 

Kemijska analiza meda obavljena je u Zavodu za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko-podravske županije.

Najboljim je medom proglašen med od facelije Pčelarskog obrta Jakupec iz Virovitice, koji je osvojio Zlatnu žlicu, priznanje kojim se na ovom ocjenjivanju nagrađuje najkvalitetniji med.

Za kvalitetu meda, pčelarima je dodijeljeno 30 zlatnih, 38 srebrnih i 32 brončana tanjurića te dvije zahvalnice.

 
STRUČNO PREDAVANJE

U ŽK Virovitica Zlatko Tomljanović održao je za članove Grupacije pčelarstva ŽK Virovitica i ostale zainteresirane pčelare stručno predavanje Izazovi suvremenog pčelarenja. Predavanje je organizirala Udruga pčelara Virovitica u suorganizaciji sa ŽK Virovitica.

 

                       

Kontakti

  • Andrea Henrieta Poslek Viši stručni suradnik Tel: +385 33 618 045 Email: aposlek@hgk.hr