Objavljeno: 04. 10. 2017. , Ažurirano: 04. 10. 2017.

Vrijeme održavanja: 03.10.2017. - 04.10.2017.


Najavljeno osnivanje Zajednice proizvođača naftno plinske opreme i usluga u naftnoj industriji pri HGK

"Hrvatski energetski sektor nije protiv prelaska s ugljičnog na niskougljični razvoj gospodarstva u cjelini, no svakako treba voditi računa da će fosilna goriva imati bitnu ulogu još dugi niz godina u osiguravanju potreba za energijom", istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK na 9. Međunarodnoj konferenciji i izložbi Naftno plinsko gospodarstvo, koja se održava 3. i 4. listopada u Šibeniku i koja je okupila više od 300 sudionika, 60 predavača, 80 predstavnika kompanija, institucija, ustanova, fakulteta i udruga te je jedna od većih ovakve vrste u jugoistočnoj Europi.

"Uvažavajući tu činjenicu nikako se ne smije zanemariti potreba za zadržavanjem određene energetske neovisnosti naše države, bilo kroz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, bilo kroz razvoj novih dobavnih pravaca prirodnog plina, u prvom redu terminala za ukapljeni prirodni plin, UPP, te Jadransko-jonskog plinovoda. Ovo je prilika da pošaljemo jasan stav energetskoga gospodarstva da njegov doprinos razvoju energetske strategije treba biti jasno vidljiv i u krajnju ruku prihvaćen", istaknula je Šćulac Domac.

Publika.JPG

Uzvanici i publika 9. Međunarodne konferencije i izložbe Naftno plinsko gospodarstvo; Izvor: HGK.

Državni tajnik Ivo Milatić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike najavio je do kraja godine donošenje novog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. "Cilj zakona je napokon pokrenuti značajnije istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj te i na taj način doprinijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva", rekao je Milatić.

Uime znanstvenog vijeća HAZU-a akademik Mirko Zelić analizirao je trenutno stanje u Hrvatskoj te izrazio zabrinutost glede činjenice da uvozimo 50% više primarne energije u odnosu na proizvodnju.

Viši stručni suradnik Zvonimir Jerolimov Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK naglasio je potrebu uspostave daljnjega zakonodavnog okvira s područja energetike i rudarstva. Tom prilikom najavio je i formiranje nove Zajednice pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša, Zajednice proizvođača naftno-plinske opreme i usluga u naftnoj industriji, koja će biti prva takve vrste u Hrvatskoj, sve u cilju promicanja hrvatskoga gospodarstva u segmentu naftne industrije.

U sklopu konferencije u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa prvi su put održani i poslovni susreti stranih tvrtki s hrvatskim tvrtkama, čime je potvrđen veliki interes i mogućnosti suradnje na projektima u naftnoj industriji u Hrvatskoj i u svijetu.

Konferenciju i izložbu organizirali su Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa (HUNIG), Znanstveno vijeće za naftu i plin HAZU, Hrvatski nacionalni komitet Svjetskog vijeća za naftu i plin (WPC) i Hrvatska sekcija Međunarodne udruge naftnih inženjera (SPE), pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Po prvi puta ove godine, Hrvatska gospodarska komora je jedan od glavnih podupiratelja 9. Međunarodne konferencije i izložbe, koja se održava bienalno i koja je dobra podloga za razmjenu iskustava i prezentiranje novih dostignuća u naftnoj industriji.

Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK
Izvor: HGK