Vrijeme održavanja: 21.11.2017. - 22.11.2017.

Objavljeno: 21. 11. 2017. , Ažurirano: 21. 11. 2017.

"HGK je kroz inicijative članica aktivno uključena u promicanje društveno odgovornog poslovanja već deset godina. Svake godine nastojimo dodatno istaknuti tvrtke predvodnike odgovornih praksi koje služe kao uzor i poticaj svim ostalim gospodarskim subjektima", izjavio je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, na 9. Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju u sklopu koje su svečano dodijeljene i nagrade Indeks DOP-a.

Skupna_800x450.JPG

Publika na svečanosti dodjele nagrada; Izvor: HGK.

"Komora u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj promovira poslovne prakse koje se temelje na održivosti. Ponosni smo na ovu inicijativu jer politike održivosti predstavljaju sve veće izazove za poduzeća koja im se moraju prilagoditi kako bi opstala", kazao je Radoš, naglasivši nefinancijsko izvještavanje za velika poduzeća.

"U posljednjih 20 godina možemo zaključiti da se gospodarska klima razvijala pozitivno, iako ne možemo biti zadovoljni brzinom promjena. Stvoreni su uvjeti da možemo konkurirati na europskom tržištu, fali nam samo malo optimizma. Potrebno je napraviti iskorak, međusobno se poticati, a to ćemo pokušati na ovoj konferenciji, pokazujući primjere dobre prakse", istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Robert Mustač.

"U Europi i svijetu sve se više propagira društveno odgovorno poslovanje zbog ekonomskih i društvenih pritiska, ali ono može povećati i produktivnost i dobit. Moramo na DOP gledati kao na investiciju, a ne kao trošak", poručio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Davorin Štetner, dodajući da DOP predstavlja temelj konkurentnosti i pametnoga razvoja kojem težimo kao društvo.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Igor Čizmek izjavio je da je za promoviranje održivoga razvoja potrebno zajedničko djelovanje svih dijelova društva pa tako i poduzetništva. "Moramo voditi računa o pritiscima na klimu, potrošnji resursa i suradnji s lokalnom zajednicom. Nužno je ulagati u nova rješenja, zato pozdravljam sve današnje dobitnike jer su upravo oni predvodnici neophodnih promjena", istaknuo je Čizmek.

Načelnica Sektora za unaprjeđenje i razvoj poduzetništva i obrta u Upravi za poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Jasminka Keser rekla je da se nada da će iskustva operative, onih koji imaju iskustva iz prve ruke, doprinijeti diskusijama tijekom konferencije. "Društveno odgovorni poduzetnici vraćaju dio dobiti u svoje poduzeće i zajednicu u kojoj djeluju, to je ono što ih čini iznimno važnim za društvo", izjavila je Keser.

Nagrade_DOP_800x533.JPG

Nagrade Index DOP-a; Izvor: HGK.

U sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju dodijeljene su i 10. nagrade Indeks DOP-a Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Dobitnik Indeksa DOP-a za najveći napredak je tvrtka AquafilCro, Indeksom DOP-a za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava nagrađena je IKEA Hrvatska, dok je u kategoriji Odgovorni odnosi sa zajednicom Indeks DOP-a otišao kompaniji Inkasator.

Dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini je CEMEX Hrvatska, u kategoriji Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem kompanija Heineken Hrvatska, a u kategoriji Javnih poduzeća nagrađeni su Odašiljači i veze.

Dvokut-ecro ovjenčan je nagradom Indeks DOP-a u kategoriji malih poduzeća, Končar – institut za elektrotehniku u kategoriji Srednjih poduzeća, a dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji Velikih poduzeća je tvrtka Vetropack Straža.

Konferencija će tijekom dva dana trajanja okupiti brojne domaće i strane stručnjake koji će predstaviti radove iz područja društveno odgovornog poslovanja, a predstavit će se i novi strateški dokumenti i inicijative. Ovogodišnje izdanje konferencije usredotočit će se i na pitanja politike raznolikosti i integracije politike održivoga razvoja u hrvatski regulatorni okvir.