Uzvanici i sudionici na otvaranju konferencije
Izvor: HGK

300 milijuna kuna vaučera za obrazovanje odraslih


Objavljeno: 24. 01. 2022. , Ažurirano: 11. 04. 2022.


U iduće četiri godine osigurano je 300 milijuna kuna za projekt "Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih" koji započinje 1. travnja 2022. Tim povodom je Zajednica za obrazovanje odraslih Hrvatske gospodarske komore organizirala dvodnevnu konferenciju kako bi povezala sve ključne dionike projekta te informirala svoje članice i zainteresirane ustanove za obrazovanje odraslih o tome kako se mogu akreditirati i postati ustanove gdje će se vaučer moći koristiti.

petar_misevic1178.jpg
Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK; Izvor: HGK.


"Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih", uvodno je pojasnio savjetnik predsjednika HGK Petar Mišević, dodavši kako će hrvatsko gospodarstvo kroz ovaj projekt dobiti višu razinu kompetencija i znanja, kako bi bilo globalno konkurentnije.

ivan_gale1184.jpg
Ivan Gale, predsjednik Zajednice za obrazovanje odraslih HGK; Izvor: HGK.


Predsjednik Zajednice za obrazovanje odraslih HGK Ivan Gale kazao je da je Zajednica od početka sudjelovala u donošenju regulative i izradi smjernica te da će biti aktivni i u implementaciji vaučera. "Ovo donosi svjetliju budućnost u obrazovanju odraslih. Nadam se da ćemo na konferenciji saznati odgovore na sva pitanja koja imamo i vjerujem da nas čekaju veliki i konkretni pomaci u poboljšanju sustava obrazovanja odraslih", rekao je Gale.

tomislav_paljak2871.jpg
Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; Izvor: HGK.


Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak naglasio je kako je Zakon o obrazovanju odraslih jednoglasno donesen u Saboru, što dovoljno govori o njegovoj važnosti. "Sretan sam što smo se intersektorski našli na ovoj priči jer naši ljudi, u odnosu na europski prosjek nisu skloni raditi na sebi i nadgradnji svog obrazovanja. Jedan od glavnih razloga za to je nedostatak financijskih sredstva. Zato sam siguran da će vaučeri u tom smislu jako dobro doći", poručio je Paljak.

ivan_vidis1251.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš; Izvor: HGK.


Ivan Vidiš
, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljnije je predstavio projekt istaknuvši kako će prosječna vrijednost vaučera iznositi 10 tisuća kuna po osobi, odnosno da se mjerom planira obuhvatiti 30.000 ljudi.

"Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, kao i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru. Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duže od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju", pojasnio je Vidiš, uz napomenu kako se radi o dugoročnoj priči koja će dati novi zamah obrazovanu odraslih u Hrvatskoj. 

ante_loncar1192.jpg
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar; Izvor: HGK.


Ante Lončar
, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), naglasio je kako je iznimno važno da se svi upoznaju s onim što ih čeka. "Značaj cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, s obzirom na dinamiku kretanja na tržištu rada, vrlo je velik. Što kvalitetnija i što brža prilagodba potrebama tržišta rada je ključna. Ovaj sustav obrazovanja koji provodimo iziskuje veliki trud, ali uspjeli smo kroz njega osposobiti preko 23.000 ljudi. Već godinu dana intenzivno radimo na pripremi provedbe vaučera i ovo je dodatni iskorak u obrazovanju odraslih", poručio je Lončar.

"Novi Zakon o obrazovanju odraslih dao nam je temelje za razvoj sustava i dobro je prihvaćen od ustanova koje su ključne za njegovo provođenje. Dugo se brusio i donio je veliku euforiju u sustav. Novost dolazi kroz inicijativu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-a o ozbiljnom i sustavnom financiranju obrazovanja odraslih. Digitalne i zelene vještine su ključne u ovoj priči i vjerujem da će sve institucije aktivno sudjelovati u ubrzanom razvoju sustava", izjavio je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

mile_zivcic1222.jpg
Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih; Izvor: HGK.


Što se tiče kvalitete obrazovnih programa i njihova usklađenost s potrebama tržišta rada, svi oni moraju biti izrađeni sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO-u). HGK sudjeluje kao partner u projektu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom "Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada" u vrijednosti od 25 milijuna kuna. S obzirom na povezanost s tržištem rada, Komora je među svojim članicama provela istraživanje koje je za cilj imalo davanje realnog uvida u potrebe poslodavca o unapređenju konkretnih znanja i vještina postojećih zaposlenika koje bi se mogle unaprijediti konkretnim edukacijama. Time bi se zaposlenicima dala dodana vrijednost na tržištu rada, a tvrtkama bi se omogućile dodatne poslovne mogućnosti i veća konkurentnost na tržištu rada.

Inače, prvi dan konferencije posvećen je predstavljanju vaučera, prezentaciji registra HKO-a u izradi i vrednovanju standarda zanimanja, analitičkoj i sektorskoj utemeljenosti standarda zanimanja, izradi standarda zanimanja i predstavljanju novog Zakona o obrazovanju odraslih, dok će drugog dana biti govora o metodologiji izrade standarda kvalifikacija, metodologiji programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija, djelomičnih kvalifikacija i cjelovitih kvalifikacija na razini 2, financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja.

Zajednica za obrazovanje odraslih HGK planira organizirati daljnje radionice kao potporu svojim članicama, kako bi se maksimalno olakšao proces implementacije vaučera.