Gospodarsko vijeće ŽK Rijeka održalo svoju treću sjednicu

Vrijeme održavanja: 25.01.2017.   /   Rok prijave: 23.01.2017.

Gospodarsko je vijeće ŽK Rijeka održalo svoju treću sjednicu 25. siječnja u ŽK Rijeka. Na samome je početku predsjednik Vidoje Vujić pozdravio prisutne članove i goste Marka Borasa Mandića, zamjenika župana, Miroslava Matešeća, zamjenika gradonačelnika, Melitu Raukar, pročelnicu Primorsko-goranske županije, Jožu Perića, prorektora Rektorata Sveučilišta u Rijeci, Tomislava Radoša, potpredsjednika HGK, Dijanu Ćenan, ravnateljicu Centra za industrijski razvoj - CIRAZ te Borislava Brkića, specijalista osiguranja. 

Razmatrali su Izvještaj o radu ŽK Rijeka za 2016. godinu te prijedlog plana rada ŽK Rijeka za 2017. godinu.

Predsjednik Vujić iznio je sažetak Izvještaja o radu ŽK Rijeka za 2016. godinu. Posebno je naglasio kako je ŽK Rijeka tijekom 2016. godine podupirala sve aktivnosti svojih članica, između njih samih na regionalnom i nacionalnom planu, ali i u njihovoj suradnji s inozemstvom, a sve u svrhu njihove konkurentnosti i razvoja. Svoj rad Županijska komora Rijeka posebno je usmjerila na informiranje članica, edukacije  prilagođene potrebama članica i njihovu promociju putem sajmova, manifestacija, gospodarske diplomacije i komunikacijskih kanala HGK. Redovno je obavljala zakonom utvrđene javne ovlasti i pratila aktivnosti zakonodavca predlažući zakonske dopune i promjene tako da se osigura bolji pravni okvir za poslovanje gospodarstva. Županijska komora Rijeka uspješno je i ove godine organizirala više sajmova među kojima i Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC 2016.

Također, ŽK Rijeka pristupila je izradi Baze inovacija i inovatora s područja Primorsko-goranske županije te će tijekom 2017. ona biti objavljena na internetskim stranicama ŽK Rijeka.

Predsjenik Vujić posebno je istaknuo projekt MEKCI - Mediteranski edukacijski centar izvrsnosti (Na području ex. Motela Panorama). Cilj projekta jest jačanje konkurentnosti i poboljšanje inovacijskog okruženja hrvatskoga gospodarstva te povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru kroz razvoj Centara kompetencija u proizvodima i uslugama zdravstvenog turizma i provedbu istraživačko razvojnih projekata, u skladu s tematskim područjima Strategije pametne specijalizacije RH. Prikupljanje projektne dokumentacije za projekt MEKCI privodi se kraju.

Zlatko Mičetić, zamjenik predsjendika ŽK Rijeka ukratko je predstavio Prijedlog Plana rada ŽK Rijeka za 2017. Posebno je istaknuto da će ŽK Rijeka i ove godine pristupiti organizaciji Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga - FEC 2017.

Specijalist osiguranja Borislav Brkić predstavio je informacije o racionalizaciji troškova osiguranja na primjeru HGK.

Zaključno, Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, ukratko je izložio Strategiju Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2017.-2022., koju je usvojila Skupština Hrvatske gospodarske komore u prosincu 2016. godine.

S obzirom na to da HGK dosad nije imala definiranu strategiju razvoja, prilagodila se ponuda proizvoda i usluga HGK stvarnim potrebama gospodarstva. Ciljem i misijom Strategije HGK istaknuto je pet ciljeva Hrvatske gospodarske komore koji će činiti platformu za komunikaciju i provedbu strukturnih reformi u gospodarstvu - obrazovanje, internacionalizacija, financiranje, konkurentnosti, inovacije i zakonodavstvo. 

Konkurentnost, inovativnost putem CIRAZ-a (Centra za industrijski razvoj) HGK postaje središnje mjesto uspostave nacionalnog inovacijskog sustava, o čemu je izložila Danijela Ćenan, direktorica Centra za industrijski razvoj CIRAZ.

Zaključno, istaknuta je  inicijativa da HGK preuzme vođenje sudskog registra, čime bi se digitalizirao registar Trgovačkog suda, a Hrvatska gospodarska komora postala kvalitetna baza za informiranje (tzv. Digitalna komora).

Kontakti

  • Vita Dujmović Direktorica ŽK Rijeka Tel: +385 51 209 147 Email: vdujmovic@hgk.hr