Vrijeme održavanja: 26.11.2018.

Objavljeno: 26. 11. 2018. , Ažurirano: 27. 11. 2018.

"Indeks percepcije korupcije za 2017. godinu, koji je objavio Transparency International, pokazuje da je Hrvatska zadržala rezultat kao i prethodne 2016. godine, odnosno na 57. je mjestu ljestvice koja obuhvaća 180 zemalja. Ako želimo napredovati i ostvariti prosječan rezultat zemalja Europske unije, potrebno je dodatno povećati transparentnost i omogućiti nadzor neovisnih tijela i javnosti. Stoga je važno da kao gospodarstvenici i građani budemo ne samo osviješteni o štetnosti korupcije, već da odlučno djelujemo, na svim razinama, kako u javnom tako i privatnom sektoru, na njezinom iskorjenjivanju," rekao je savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić na otvorenju 3. godišnje konferencije Jačanje integriteta i usklađenosti u poslovanju - Sukob interesa održane danas u HGK.

dvorana 1 860x450.JPG

Konferencija Jačanje integriteta i usklađenosti u poslovanju - Sukob interesa održana je danas u HGK; Izvor: HGK.

"Cilj je konferencije podizanje svijesti o nužnosti jačanja kulture integriteta, transparentnosti i etike u poslovanju kao temelja korporativne odgovornosti, održivog razvoja i dobrog upravljanja. kao i promicanje samoregulacije u poslovanju", istaknula je glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić, napomenuvši da će Smjernice ICC-ja o sukobu interesa u poduzećima, predstavljene na konferenciji, za nekoliko dana biti dostupne i na internetskim stranicama HGK i ICC-ja Hrvatska.

Skupnjak Kapić 860x573.JPG

Glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić; Izvor: HGK.

"Smjernice su važan doprinos u borbi protiv korupcije te opisuju i ponašanja koja nisu nužno kaznena djela ali imaju koruptivni učinak. Europska komisija smatra da jačanje poslovnog integriteta u korporativnom sektoru nije moguće bez borbe protiv korupcije i u javnom sektoru, a pogodovanje privatnim tvrtkama na tržištu EU i šire ne pridonosi dugoročnom unapređivanju poslovanja tvrtki", rekla je zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman, istaknuvši djelovanje Ureda za borbu protiv prevara i ostalih prekršaja unutar EU pri Europskoj komisiji, koji radi i na normama te okvirnim odlukama.

Manica Hauptman 860x573.JPG

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman; Izvor: HGK.

Naglasila je i značaj Europskog semestra kojim se prate procesi gospodarskog upravljanja i makroekonomski pokazatelji unutar EU, procjenjuje poslovna klima i uvjeti ulaganja te usmjerenost na borbu protiv korupcije. Prati se i upravljanje javnim poduzećima te proces privatizacije kao i usmjerenost prema neovisnosti i boljoj učinkovitosti pravosuđa, što je od značaja za Hrvatsku. "Izvješće za razdoblje 2017./2018. očekuje se u veljači ili ožujku 2019. godine," navela je Hauptman.

Astrid Versto 860x573.JPG

Veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto; Izvor: HGK.

"Korupcija ima utjecaj na socijalne, političke i ekonomske prilike, kao i na razvoj demokracije, inozemnih investicija te ukupne stabilnosti jedne zemlje, stoga je važna primjena antikorupcijske strategije te usvajanje globalnih standarda u borbi protiv korupcije. Norveška će Hrvatskoj nastaviti pomagati te surađivati na tom području", napomenula je veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u RH Nataša Novaković govorila je o sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti. Na konferenciji su nastupili i brojni istaknuti stručnjaci iz javnog i privatnog sektora te akademskog svijeta, poput menadžerice u Odjelu za forenzičke usluge Ernst&Young Zorice Palac koja je predstavila rezultate globalnoga istraživanja o prijevarama. Doc. dr. sc. Marta Dragičević Prtenjača s Pravnoga fakulteta u Zagrebu i Lucija Ana Tomić, direktorica Ureda  iz Hrvatske poštanske banke, predstavile su Smjernice o sukobu interesa u poduzećima s primjerima iz prakse.

U panelu Izazovi i uloga funkcije usklađenosti u praksi kojega je moderirala prof. dr.sc. Hana Horak o svojim su iskustvima govorili Maja Kuhar Sobin, direktorica Sektora za upravljanje nefinancijskim rizicima iz Erste&Steiermärkische Bank d.d., Renata Sabljić, direktorica Sektora za usklađenost iz Croatia osiguranja d.d. te Dubravko Sabolić, službenik za nadzor regulatorne usklađenosti u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava d.o.o.

U sklopu napora za jačanje integriteta u poslovanju, Međunarodna trgovačka komora Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora prethodno su pripremile i prijevod Pravila ICC-ja za borbu protiv korupcije, koji su pripremili stručnjaci Komisije za korporativnu odgovornost i borbu protiv korupcije ICC-ja i koji je dostupan na stranicama HGK.