Vrijeme održavanja: 17.11.2017.

Objavljeno: 17. 11. 2017. , Ažurirano: 21. 11. 2017.

"Prije 10 godina, sve do donošenja zakonske regulative o posredovanju u prometu nekretninama, poslovanje u ovom sektoru odvijalo se u sivoj zoni. Područje je bilo zapostavljeno i djelatnost se nije razvijala. Danas zajednički surađujemo kako bismo uredili ovo tržište i kako bismo suzbili sivu ekonomiju, ilegalnu tržišnu utakmicu i kako bismo se pobrinuli da potrošači ostanu zaštićeni", kazao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, otvarajući 28. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

MihaljinecBiliskovCuliZaherKulas_800x450.jpg

Govornici i uzvanici Foruma; Izvor: HGK.

"Prihvaćanjem Kodeksa etike u poslovanju posrednika u prometu nekretninama, kao samoregulacijskog mehanizma ponašanja, stvorili smo uvjete za odnos povjerenja između posrednika i korisnika usluga te korektno poslovanje i odnose među posrednicima. Stoga ćemo i danas podijeliti Potvrde posrednicima koji su se obvezali pridržavati se odredbi Kodeksa", poručio je Zaher, dodajući kako je u proteklih deset godina došlo do povećanja stručnoga kadra u ovoj djelatnosti.

"U prvih devet mjeseci 2017. izdano je 25 posto više građevinskih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine, vrijednost radova povećana je za 18 posto, a broj stanova narastao je za 27 posto. Na tržištu djeluje 1000 posrednika u prometu nekretninama, a samo kontinuiranim usavršavanjem i edukacijom možemo jamčiti daljnji razvoj struke", istaknuo je Zaher, uz napomenu da poduzetnici kroz rad komorskog Udruženja imaju potporu u suradnji s tijelima državne uprave i ostalim institucijama.

Skupna1_800x450.jpg

Publika Foruma; Izvor: HGK.

Zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan predstavila je aktualnosti vezane uz oporezivanje nekretnina. "Porez na posjedovanje nekretnina je jedini u kojemu odstupamo od EU, kod nas se zove komunalna naknada, a to radi ograničenje lokalnoj samoupravi u trošenju prihoda", izjavila je Vuraić Kudeljan, pokušavši oslikati prijedlog poreza na nekretnine, od čije je primjene Vlada odustala, kao vrlo pozitivan korak koji bi donio pravedniju naplatu, uvažavajući dob i stanje nekretnine.

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir iznio je planove Ministarstva za 2018. godinu. "Prema Strategiji o prostornom uređenju moramo se fokusirati na odmjereno korištenje novog prostora i reafirmaciju već iskorištenog, da se smanji pritisak na zelene površine", rekao je Uhlir. Dotaknuo se i POS-a te subvencioniranih kredita koje je ocijenio vrlo uspješnim mjerama za zadržavanje deficitarnih kadrova i poticanja demografskog oporavka. Zaključio je kako bez sređenih registara podataka o nekretninama nije moguć nikakav ozbiljan napredak.

Na Forumu se, između ostalog, razgovaralo i o zaštiti osobnih podataka, novostima koje donose izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, određivanju pomorskog dobra te drugim aktualnim temama iz branše

Zbornik radova sa 28. Foruma poslovanja nekretninama

Predavanja:       

Josip Bienenfeld: Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju

Marija Kulaš : O biti Zakona o posredovanju u prometu nekretnina

mr.sc. Marijana Vuraić Kudeljan: Aktualnosti vezano uz oporezivanje nekretnina

Tadija Šakić: Novosti u regulativi i mjerama koje obveznicima donosi novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma  

Mr.sc. Željko Uhlir: Planovi MGIPU za 2018. godinu

Snježana Frković: Određivanje pomorskog dobra

Prezentacije:

Siniša Petrović - Pravni okvir obavljanja djelatnosti posrednika u prometu nekretnina u EU

Antonio Mučnjak- Poslovi i ovlasti carinskih službenika i nadzor nad posrednicima u prometu nekretnina

Mr.sc. Željko Uhlir- Planovi MGIPU za 2018. godinu

Josip  Bienenfeld - Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju

Snježana Frković - Određivanje pomorskog dobra

Tadija Šakić - Novosti u regulativi i mjerama koje obveznicima donosi novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Hrvoje Paver - Prezentacija Kodeksa etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina

Snježana Brezović - Prikaz rada HGK i Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

Grzegorz Gurbala - Tržište nekretnina u Poljskoj

Letak Financijskog inspektorata vezano uz novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma