Vrijeme održavanja: 05.05.2017. - 06.05.2017.

Objavljeno: 12. 04. 2017. , Ažurirano: 11. 05. 2017.

„Od 2007. kada je donesen prvi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina pa sve do danas napravili smo mnogo toga i struka se kvalitetno razvija. Donošenjem Zakona poboljšali su se uvjeti na tržištu nekretnina te je tako smanjen udio sive ekonomije, a s druge strane, povećala se kvaliteta usluge i stupanj zaštite potrošača“, rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi na otvorenju 27. Foruma poslovanja nekretninama, koji se održava 5. i 6. svibnja u Valamar Isabella Hotelu, na otoku Svetom Nikoli kod Poreča.

Culi je istaknula da HGK putem Udruženja poslovanja nekretninama uspješno rješava problematiku ove djelatnosti zajedno sa svim tijelima državne uprave, kao i ostalim institucijama. „Jedan od pozitivnih učinaka provođenja javnih ovlasti je akcija koju je HGK pokrenula s portalima koji oglašavaju prodaju nekretnina, poput www.crozilla-nekretnine.com, www.burza-nekretnina.com i www.oglasnik.hr, s ciljem sprječavanja sivog tržišta, kao i pojavljivanja agencija u oglasima koje nisu ažurirane u Registru. Time kupac dobiva sigurnost pri kupnji nekretnine jer zna da posluje s legalnim pravnim subjektom, a ne sa nelegalnim agencijama, odnosno sudionicima uključenim u sivo tržište. Na taj način web portali koji oglašavaju prodaju nekretnina postaju dobar orijentir za MFIN-Carinsku upravu gdje treba usmjeriti nadzor“, objasnila je Culi dodajući da HGK u narednom razdoblju očekuje da se i ostali portali uključe u uređenje tržišta nekretnina. 

Sudionici (2).jpg

Sudionici 27. Foruma nekretnina; Izvor: HGK

„Tržište nekretnina je u procesu stabilizacije. Zaustavljen je pad broja transakcija, ali ne i pad prosječnih cijena u RH. Iznimka su nekretnine na određenim lokacijama u glavnom gradu i priobalju. Sa cijenama treba biti oprezan kao i sa izgradnjom novih stanova da se opet ne bi stvorio nekretninski balon“, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Pomoćnik ministra u Upravi za državne dozvole u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo informirao je prisutne o Zakonu o gradnji, Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Dok je Mirjana Pulić Justinić, iz Ministarstva financija, Porezne uprave izložila aktualnu temu - Porez na dodanu vrijednost i isporuke nekretnina, a Sanja Mihalji, voditeljica Odjela za trgovinu, tržište i drugostupanjski postupak u Sektoru za trgovinu i tržište u Upravi za trgovinu i unutarnje tržište, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održala je predavanje na temu - Pravna pitanja i odgovori u provedbi Zakona o posredovanju u prometu nekretnina s osvrtom na Europsku profesionalnu karticu (EPC) i e-procedure. Prijedlog novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma na Forumu, prezentirao je Tadija Šakić, voditelj Službe za nefinancijske subjekte u Financijskom inspektoratu.

Sudionici Foruma imali su priliku prisustvovati predavanjima vrhunskih stručnjaka na temu strateškog planiranja i izazova razvoja male tvrtke, unaprjeđivanja tehnika prodaje, pregovaranja i rješavanja konflikata, kao i tema poput korištenja alata Google AdWords-a i društvenih mreža za optimizaciju oglašavanja te tehnike fotografiranja nekretnina. A održan je i okrugli stol na temu iskustava iz svakodnevnog poslovanja posrednika nekretninama. 

Forum poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama HGK, održava dva puta godišnje, središnje je mjesto okupljanja posrednika u prometu nekretninama na kojemu oni imaju prilike razmijeniti iskustva, kao i dobiti najnovije informacije o zakonskim propisima.

ZBORNIK RADOVA sa 27. Foruma poslovanja nekretninama

Milan Rezo: Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama- prezentacija

Marija Kulaš, Sanja Mihalj: Pravna pitanja i odgovori u provedbi Zakona o posredovanju u prometu nekretnina s osvrtom na europsku strukovnu iskaznicu(EPC) i e-procedure

Sanja Mihalj: Pravna pitanja i odgovori u provedbi Zakona o posredovanju u prometu nekretnina s osvrtom na europsku strukovnu iskaznicu(EPC) i e-procedure -prezentacija

Vanja Bilić: Drugačiji put do pravde

Vanja Bilić: Neke napomene o mirenju i pregovaranju-prezentacija

Miroslav Varga: Internet tražilicama do klijenata

Miroslav Varga: Internet tražilicama do klijenata-prezentacija

Hrvoje Bogdan: U kojoj fazi životnog ciklusa se nalazi vaša kompanija

Hrvoje Bogdan: U kojoj fazi životnog ciklusa se nalazi vaša kompanija-prezentacija

Ana Lovrin: Fotografiranje nekretnina

Ana Lovrin: Fotografiranje nekretnina-prezentacija

Tadija Šakić: Prijedlog novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja

Tadija Šakić: Prijedlog novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja-prezentacija

Mirjana Pulić Justinić: Porez na dodanu vrijednost i isporuke nekretnina-aktualna pitanja-prezentacija

Marina Jurak Milaković, Goran Milaković: Društvene mreže i oglašavanje

Fran Mikuličić: Organizacija posla, pregovaranje, komunikacija, prodajne vještine-prezentacija

Snježana Brezović: Ustroj Udruženja poslovanja nekretninama-prezentacija