24 mjeseca kontinuiranoga godišnjeg rasta industrijske proizvodnje

Pixabay
U posljednje tri godine bilježi se trend rasta industrijske proizvodnje, a na početku se ove godine i nastavlja.

U siječnju je industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 4% u odnosu na siječanj 2016. godine (kada je rast iznosio 9,4%). Promatrano po mjesecima, siječanjskim rastom nastavljen je trend godišnjeg rasta industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od veljače 2015. godine (24 mjeseca).

Strukturno, utjecaj na siječanjski rast imalo je povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji (2,5%) te kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (19,4%, djelomično zbog klimatskih prilika). Najveći utjecaj na siječanjski rast imalo je značajno godišnje povećanje proizvodnje naftnih derivata, gdje je u siječnju ove godine zabilježen rast od 268,7% u odnosu na siječanj prošle godine, što je djelomično rezultat niske baze (u siječnju prošle godine pad od 53%).

Dvogodišnji uzlazni trend industrijske proizvodnje rezultat je povoljnijih kretanja inozemne potražnje  (robni izvoz) i domaće potražnje (osobna i državna potrošnja te investicije).

Hrvatski robni izvoz pod snažnim je utjecajem izvoza u Italiju (13,7% ukupnog izvoza 2016. godine), Sloveniju (12,5% ukupnog izvoza) i Njemačku (11,8% ukupnog izvoza), koji su najznačajniji izvozni partneri Hrvatske. Prošlogodišnja vrijednost izvoza u spomenute zemlje bila je veća u odnosu na onu iz 2015. godine, što je rezultat tj. dio trenda rasta uvoza tih zemalja. Drugim riječima, hrvatski izvoz uspješno je iskoristio potencijal rasta uvoza Italije, Slovenije i Njemačke, no s obzirom na to da Hrvatska ima mali udio u uvozu Italije (oko 0,4%) i Njemačke (manje od 0,2%), potencijal još postoji i mogao bi biti bolje iskorišten. Primjerice, da bi hrvatski BDP porastao 1%, potrebno je povećati vrijednost robnog izvoza u Njemačku za okvirno 55%. Ograničavajući faktor za povećanje izvoza u Italiju moglo bi biti ovogodišnje pogoršanje pouzdanja talijanskih potrošača u odnosu na prošlu godinu, dok bi pouzdanje potrošača u Sloveniji i Njemačkoj moglo imati pozitivan utjecaj na izvoz jer je taj pokazatelj povoljniji u odnosu na prošlu godinu.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Trend rasta industrijske proizvodnje prisutan je već 24 mjeseca za redom. Očekujemo da će i ove godine industrijska proizvodnja nastaviti s uzlaznim kretanjem te da će na razini cijele godine ostvariti rast oko 4% u odnosu na 2016. godinu.