Vrijeme održavanja: 08.12.2016. - 09.12.2016.

Objavljeno: 09. 11. 2016. , Ažurirano: 03. 02. 2017.

Stalno arbitražno sudište pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Organizacijski odbor 24. HAD-a sa zadovoljstvom vas poziva na međunarodno savjetovanje 24. Hrvatski arbitražni dani, 8. i 9. prosinca, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Rooseveltov trg 2.

Savjetovanje će otvoriti Charles N. Brower, jedan od najuglednijih arbitara u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži, govorom "Hrvatska na prekretnici arbitraža između investitora i države".

Slijedit će tema "Energetska arbitraža". Zašto ova tema? Nije li ona (vrlo) složena i (pre)posebna za savjetovanje? Odgovor može biti višestruk, ali navodimo samo dva razloga. Protiv Republike Hrvatske pokrenuto je ili će biti pokrenuto nekoliko arbitražnih postupaka koji se odnose na sektor energetike, odnosno u kojima se ističe da je Republika Hrvatska povrijedila prava koja ulagač ima na temelju međunarodnih dvostranih sporazuma o zaštiti stranih ulaganja.

Ishodi mogućih arbitražnih postupaka i sve što će se u vezi s njima događati, mogu znatno utjecati na stanje u Hrvatskoj. Ova je tema, stoga, važna za sve sudionike na koje se odnosi (ministarstva, državno odvjetništvo, društva iz energetskog, investicijskog i bankarskog sektora i sl.) a uz to će pokrenuti neka pitanja koja su prijeporna i unutar Europske unije i na razini međunarodne arbitražne zajednice.

Prvenstveno zbog prvo navedenog razloga smatrali smo potrebnim ovu temu razmotriti kao jednu od težišnih tema savjetovanja i tako naglasiti njezinu važnost svim sudionicima na koje se ona odnosi (ministarstva, državno odvjetništvo, društva iz energetskog, investicijskog i bankarskog sektora i sl.).

Druga, dosad ne toliko detaljno analizirana tema, odnosi se na arbitražu i treće osobe, odnosno na osobe koje nisu potpisnici ugovora o arbitraži, te će otvoriti mnoštvo praktičnih pitanja.

Drugog je dana na programu treća tema savjetovanja Aktualnosti iz hrvatskoga arbitražnog prava i prakse te novosti iz područja arbitraže u inozemstvu. Krajem prošle godine izmijenjena su Zagrebačka pravila, a ove godine Zakon o arbitraži puni petnaest godina svoje primjene i konkretno se razmišlja o mogućim izmjenama i dopunama.

Vjerujemo da će raznovrsna izlaganja potaknuti sve sudionike da u raspravi iznesu praktična iskustva.

Predstavit ćemo i 23. broj godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook.

Sudjelovanje će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku uz osiguran simultani prijevod.

Uz potporu HGK, uložili smo velik trud kako bismo organizirali zanimljivo savjetovanje i osigurali sudjelovanje vrsnih stručnjaka. Kao i prijašnjih godina, cilj nam je ponuditi vam visoku stručnu razinu i pridonijeti ugledu koji je ovo savjetovanje steklo u domaćoj i međunarodnoj arbitražnoj zajednici.

Radujemo se ponovnom susretu na 24. Hrvatskim arbitražnim danima.

Prijaviti se možete pomoću ONLINE prijavnice do 7. prosinca. Program savjetovanja možete pronaći u pratećim dokumentima (lijevi stupac ove stranice).