Vrijeme održavanja: 04.04.2017. - 08.04.2017.

Objavljeno: 04. 04. 2017. , Ažurirano: 04. 04. 2017.

"Hrvatska će biti vaš glasnogovornik na putu u EU", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković otvarajući jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017. koji se od 4. do 8. travnja održava u Mostaru u BiH, a na kojemu Hrvatska nastupa kao zemlja partner.

AndrejPlenkovic&DalfinaBosnjak_800x450.jpg

Andrej Plenković i Dalfina Bošnjak; Izvor: HGK.

Premijer Plenković ističe kako je ovo ne samo gospodarski već i politički skup koji pridonosi kreiranju dodatne suradnje svih konstitutivnih naroda koji žive i djeluju na ovom području i na čijoj će ravnopravnosti, kako kaže, inzistirati. Dodao je da želi riješiti sva otvorena pitanja te najavio nastavak potpore Hrvatske u procesu pristupanja BiH Eropskoj uniji.

"Hrvatska i BiH dio su jedinstvenog ekonomskog prostora. Na tržište BiH izvezemo više od milijardu i sto milijuna eura vrijedne robe i usluge što dovoljno svjedoči o njegovoj važnosti." rekao je predsjednik HGK Luka Burilović najavivši ponovno otvaranje Predstavništva HGK u BiH gdje djeluje 200-tinjak hrvatskih tvrtki. Hrvatska je najveći ulagač u BiH, dok je BiH u Hrvatsku šesti.

Na Sajmu, na kojem se ove godine predstavlja više od 800 izlagača, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se dvadeset hrvatskih tvrtki. Inače je u Mostaru ukupno 70-ak izlagača iz Hrvatske. Polovica izlagača bila je iz BiH, a uz Hrvatsku, na Sajmu su se predstavili izlagači iz tridesetak zemalja svijeta.

"Nama iz Podravke je, od samog pokretanja sajma bilo strateški važno da budemo prisutni, ujedno dajući svoj doprinos bogatstvu ponude, atraktivnosti i zanimljivosti ovog međunarodno priznatog događaja. Podravkino Predstavništvo u BiH je, po broju zaposlenih, među najbrojnijim predstavništvima u više od 20 zemalja, a to tržište tradicionalno smatramo jednim od najvažnijih i najvjernijih", rekao je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Vlasnik tvrtke PPS Galeković istaknuo je kako je, u regionalnom smislu, BiH njihovo najznačajnije tržište na koje, uz partnera Eurotrim, izvoze pet posto ukupne proizvodnje termički tretiranih i gotovih lakiranih parketa.

"Spin Valis je na prostoru bivše Jugoslavije prisutan više od 65 godina u segmentu namještaja iz masiva u kojemu smo prepoznatljivi i nastup na ovom sajmu je velika prilika za predstavljanje novih proizvoda. U BiH izvozimo masivni namještaj, stolove, stolice, krevete, ali i sjedeće garniture i vitrine", rekao je predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

U sklopu Sajma održava se i dvodnevna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem NR Kine i Inicijative 16+1, odnosno "Jedan pojas – jedan put”, na kojoj sudjeluju veleposlanici 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe, uključujući i NR Kinu te BiH.

U srijedu, 5. travnja, održat će se okrugli stol Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi na kojemu će biti predstavljena južna trasa koridora Vc i njen značaj za regiju.

Vucic_Cagalj_Burilovic_Ognjenovic_Plenkovic_800x450.jpg

Aleksandar Vučić, Luka Burilović i Andrej Plenković u razgovoru s Mirjanom Čagalj i Brankom Ognjenovićem (okrenuti leđima kameri); Izvor: HGK.

Nakon svečanosti otvorenja, izaslanstvo visokih dužnosnika, koje su uz hrvatskog premijera Plenkovića činili predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, posjetilo je hrvatske tvrtke na štandu HGK.

Na štandu HGK predstavile su se tvrtke: Stražaplastika, Zagrebačka pivovara, Birotehnik, Kolomejec, Naše klasje, Kraš, Spin Valis, PPS - Majur, Pan Parket, Agrokor, Belje, Ledo, PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Prima namještaj, Keramika Modus, Nord Produkt, Aquaestil plus, Odašiljači i veze te Snašine vridne ruke.