Objavljeno: 24. 11. 2017. , Ažurirano: 24. 11. 2017.

Vrijeme održavanja: 21.11.2017. - 23.11.2017.


Održan LPG summit Jadransko-jonske regije

"Postoji čitav niz problema s kojima se susreću autoprijevoznici, a koji se sporo rješavaju. Potrebna je suradnja svih dionika kako bi se riješila otvorena pitanja, kao što su pitanje kabotaže i pitanje subvencija goriva za pokretanje rashladnih sustava u prikolicama", rekao je predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović na panelu Transport i logistika u Jadransko-jonskoj regiji kao šansa ili problem Europe u transportu nafte i plina, na kojemu su sudjelovali predstavnici željeznica, željezničkih, aerodromskih operatera i lučkih uprava Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Panel je održan u sklopu LPG* summita Jadransko-jonske regije.

Viši stručni suradnik u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Zvonimir Jerolimov predstavio je LPG tržište u Europi i Hrvatskoj i aktivnosti Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK. "Moramo nastaviti jače promovirati alternativna goriva i subvenciju svih oblika alternativnih goriva u skladu s Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva 2014/94/ EU," naglasio je Jerolimov.

"INA d. d. je spremna i ulaže velike napore u povećanje proizvodnje svih energenata, tako i LPG-a. U skladu s time modernizira se Rafinerija Rijeka," rekao je predstavnik INA-e i direktor Sektora za Ukapljeni naftni plin Zlatko Galešić predstavljajući planove tvrtke za proizvodnju naftnih derivata i ukapljenoga naftnog plina.

U sklopu okrugloga stola o trošarinama koje se odnose na naftne derivate prikazan je i primjer uvođenja trošarina u Srbiji. "Trošarine su opasna igračka i treba biti oprezan s njihovim uvođenjem jer mogu imati dalekosežne posljedice, što je vidljivo i u Srbiji, gdje je broj vozila na pogon ukapljenim naftnim plinom prepolovljen od uvođenja trošarina," rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mičović.

15. međunarodni LPG summit Jadransko-jonske regije održan je od 21. do 23. studenoga 2017. u Crikvenici u organizaciji Euro Energyja, člana Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK, i Hrvatske gospodarske komore. Radi se o tradicionalnom stručnom skupu koji se bavi temama alternativnih izvora energije i srodnim područjima.

*Engl. liquified petroleum gas (LPG) – ukapljeni naftni plin (UNP)
Publika LPG summita Jadransko-jonske regije
Izvor: HGK