Objavljeno: 31. 05. 2017. , Ažurirano: 31. 05. 2017.


"Novinski naslovi govore o salmoneli, o prodaji sumnjive hrane i mesa starog 40 godina, a industrija hrane šuti. To je loša poruka", rekao je Marijan Katalenić, bivši voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na 11. Konferenciji o sigurnosti i ispravnosti hrane održanoj u Opatiji.

Katalenić upozorava na to da Industrija sama mora napraviti preinake, inače će izgubiti svoje kupce. "Gubitak povjerenja u hranu previše košta", rekao je Katalenić istaknuvši da, zbog iznevjerenih očekivanja od kupljene hrane, svako domaćinstvo izgubi 3769 kuna godišnje.

"Trendovi se mijenjaju, potrošač danas traži da proizvod bude i pouzdan te da pruža zadovoljstvo, odnosno da sadrži sastojke korisne za zdravlje", kazala je Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Rijeka.

"Sadašnji sustav označavanja hrane ne jamči da je proizvod nutritivno vrijedan i toga smo svi svjesni", naglasio je Katalenić, dodavši da, iako se proizvodnja od prirodnih sastojaka sve više ističe na deklaracijama, to nije uvijek tako. Prirodna bojila, primjerice, jesu nastala od prirodne sirovine, ali su često morala proći težak tehnološki postupak.

Vlatka Vrdoljak Muheljić iz Ministarstva poljoprivrede rekla je da će nova Uredba o službenim kontrolama EU, s primjenom od prosinca 2019., propisivati počiniteljima obmanjujuće prakse financijske sankcije za koje vjeruje da će biti obeshrabrujuće i dovoljno visoke da subjekt i ne pomišlja na bavljenje takvom radnjom. Dodala je i da će ista uredba štititi i zviždača koji će prijavljivati takve prakse.

Marijan Katalenić, bivši voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na 11. Konferenciji o sigurnosti i ispravnosti hrane
Izvor: HGK