STEEP: Podrška i edukacija za postizanje izvrsnosti u primjeni energetske učinkovitosti

Ciljevi projekta
Projekt STEEEP provodi se u okviru programa Europske unije Inteligentna energija Europa, a prijavljen je na natječaju 2013. godine u koordinaciji Eurochambers-a. U partnerstvo na projektu uključene su 34 industrijske i gospodarske komore iz 10 europskih zemalja. Cilj projekta je pružiti podršku i edukaciju malim i srednjim poduzećima (630 njih) u  korištenju alata za postizanje energetske učinkovitosti ovisno o kojoj se regiji radi. Malim i srednjim poduzećima to će omogućiti učinkovitije mjerenje i kontrolu potrošnje energije.
Projekt se bazira na radionicama, bilateralnom podučavanju i stručnoj podršci putem help-deskova. Projektom će se omogućiti obrazovanje za energetske savjetnike iz redova djelatnika projektnih partnera čime se izravno pomaže jačanju njihovih kapaciteta.
U okviru projekta predviđen je pilot projekt koji će osigurati kreiranje tzv. „lokalne energetske zajednice“ oko jednog ili više poduzeća, kako bi se ostvario pomak od pojedinca prema kolektivnom teritorijalnom pristupu energetskim pitanjima promatrane suradnje. Pilot projekti će biti implementirani u 7 zemalja sudionica projekta.
Očekivani rezultati: 10 – 15 % uštede energije za svih 630 malih i srednjih poduzeća (smanjenje emisije CO2 od 8.500 tona godišnje), povećana svijest o korištenju mjera za energetsku učinkovitost, značajno povećana europska mreža energetskih savjetnika sa znanjem alata energetske učinkovitosti i njihove implementacije u mala i srednja poduzeća.
Projekt je započeo 1. ožujka 2014. godine, a predviđeno trajanje projekta je tri godine.

U okviru aktivnosti Hrvatske gospodarske komore kao partnera, Sektor za industriju ima ulogu nacionalnog koordinatora, dvije županijske komore izravno su uključene u provedbu projekta prema načelu jednake zastupljenosti svih partnera sukladno veličini zemlje sudionice, dok se jedna županijska komora uključuje kao multiplikator aktivnosti. Provedbene aktivnosti županijskih komora ne ograničavaju se isključivo na teritorij pokrivanja već se u projekt mogu uključiti sve zainteresirane tvrtke.
Temeljne aktivnosti projekta usmjerene su konkretnim mjerama u ostvarivanju rezultata na području energetske učinkovitosti za mala i srednja poduzeća:
•    Osloboditi potencijale velikih razmjera za uštedom energije pružanjem edukacije i smjernica za mjerenje, upravljanje, vrednovanje i praćenje ukupne potrošnje energije od najmanje 500 poduzeća iz svih segmenata gospodarstva kao reprezentativnog uzorka malih i srednjih poduzeća koristeći postojeće dokazane alate.
•    Koristiti (gdje je dostupno) kapacitete prethodnih projektnih rezultata te uključiti mala i srednja poduzeća koja su već provodila temeljne energetske preglede kao nastavak na prethodne aktivnosti. U konkretnom slučaju, koristit će se rezultati prethodno provođenih projekata CHANGE i PACE.
•    Definirati europsko mjerilo i metodologiju za energetsku učinkovitost u malim i srednjim poduzećima koje sudjeluju, kako bi se utvrdile mjere optimiranja i mehanizme podrške koji su najučinkovitiji male i srednje poduzetnike.
•    Postići konkretne rezultate značajne uštede kroz energetsku učinkovitost kod tvrtki sudionika projekta
•    Pilot projekt koji će osigurati kreiranje tzv. „lokalne energetske zajednice“ oko jednog ili više poduzeća, kako bi se ostvario pomak od pojedinca prema kolektivnom teritorijalnom pristupu energetskim pitanjima promatrane suradnje.

Kontakti

  • Županijska komora Šibenik Adresa: fra Jerolima Milete 31 22000 Šibenik Email: hgksi@hgk.hr Tel: +385 22 311600 Fax: +385 22 311610 predsjednik: Ivan Soža direktorica: Magda Lakoš-Mioč
  • Županijska komora Šibenik Tel: +385 22 311600 Email: hgksi@hgk.hr