Poljoprivreda i prehrambena industrija

HGK

Tradicionalna poljoprivredna proizvodnja i prateća preradbena industrija spadaju među najvažnije grane privrede u Osječko-baranjskoj županiji. Ukupne poljoprivredne površine u županiji iznose 208.481 ha od čega se kao oranične površine koristi 198.463 ha.

U strukturi sjetvenih površina prevladavaju žitarice zasijane na 63 %, uljarice na 20,1 %, krmno bilje na 9,4 %, šećerna repa na 6,0%, povrće na 1%, duhan na 0,1 %, cvijeće, aromatično bilje i ostalo na 0,4 % površine.

Od ukupno 35.020 zaposlenih u tvrtkama - pravnim subjetima Osječko-baranjske županije (prema financijskim izvješćima za 2014.g.) u tvrtkama čija je osnovna djetnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zaposleno je 4.320 djelatnika ili 12,3%. U proizvodnji hrane zaposleno je 3.018 djelatnika ili 8,6%, a u proizvodnji pića 356 ili 1,0%.
Na području županije djeluje 216 poduzeća u rasponu od ratarske i stočarske proizvodnje pa do uslužnih djelatnosti u poljoprivredi sela, lova i šumarstva, te 70 poduzeća proizvodnje hrane i 18 proizvodnje pića.

Među brojnim poljoprivrednim poduzećima na području županije djeluju i tri velika agroindustrijska komplek sa zaokruženih tehnoloških cjelina, Žito d.o.o., Belje d.d. i PPK Valpovo s tradicionalno poznatim proizvodima prehrambene i mlinsko-pekarske industrije. Osim poznatih tvrtki kao Osječka pivovara d.o.o. Osijek , Karolina d.o.o.,  Kandit d.o.o., Tvornica ulja Čepin,  Meggle Hrvatska d.o.o. Osijek, u novije vrijeme javljaju se i vrlo uspješna  poduzeća kao Osatina grupa d.o.o. i Osilovac d.o.o, kao i obiteljska gospodarstva koja su uspješni proizvođači tradicionalnih proizvoda npr. obiteljska gospodarstva Birovljević i Gazdić, koja proizvode slavonski kulen.

Osim tradicionalne poljoprivredne proizvodnje javlja se sve veći interes za ekološku proizvodnju hrane. Na ovom području djeluje Prvi hrvatski cluster ekološke proizvodnje, zatim Biopa, udruga za organsko-biološku proizvodnju iz Osijeka, koja okuplja proizvođače zainteresirane za ovaj način proizvodnje, a ujedno ima i edukacijski značaj. Proizvodnjom  zdrave hrane bavi se Eko Vrelo d.o.o. iz Belog Manastira te Bioprodukt d.o.o., dok su pčelari uspješno osnovali Županijski savez pčelara i regionalni cluster pčelarstva „Roj“ Osijek u svrhu povoljnijeg plasmana svojih proizvoda na tržište.

Osim bavljenja tradicionalnom poljoprivredom sve veći broj obiteljskih gospodarstava okreće se bavljenju seoskim turizmom, kao profitabilnijom djelatnošću, gdje kroz gastronomsku ponudu mogu ujedno i ponuditi proizvode vlastitog domaćinstva kao kulen, sir i vino.

Contacts

  • Županijska komora Osijek Adresa: Europske avenije 13 31000 Osijek Email: hgkos@hgk.hr Tel: +385 31 223 800 Fax: +385 31 213 406 predsjednik: Zoran Kovačević administrativna tajnica: Irena Župan
  • Županijska komora Osijek County Chamber Osijek Tel: +385 31 223 800 Email: hgkos@hgk.hr